Sebastian Torgersen i medlemsbedriften PelsPels.
Sebastian Torgersen i medlemsbedriften PelsPels.

Et moderne blikk på klassisk herreklipp

 - Vi ønsker å ta vare på det klassiske barber-konseptet og tilføre faget et tidsmessig, moderne tilsnitt. Samtidig har vi et ufravikelig krav til faglig kvalitet. Vår suksess bygger på at våre medarbeidere holder et høyt faglig nivå på alt vi gjør, sier daglig leder Sebastian Torgersen i PelsPels, en av NFVBs nye medlemsbedrifter.


Sebastian Torgersen guider oss inn i kontorlokalene i et gammelt industribygg ved Akerselva i Oslo sentrum. Herfra driftes syv PelsPels avdelinger og nettbutikken barbershop.no. Det har vært en spennende reise for Torgersen og gründeren Andreas Doppelmayr.

 - Andreas startet Dapper i Nordre gate 13 på Grünerløkka i 2013 sammen med noen gode kompiser. Det var i utgangspunktet et tidsriktig konsept med salg av klær, bysykler og tilhørende verksted, samt en liten avdeling med importerte barberprodukter.  Andreas fikk kjøpt en klassisk Koch barberstol som en rekvisitt, men da barbereren Salvador en dag spaserte inn døren, var det gjort. 

 - Han startet å klippe i Koch-stolen og vasset til slutt i kunder. Sykler og klær forvant ut, og barberavdelingen ble utvidet. Siden har det gått slag i slag, forteller Sebastian.

 - Salvador var ranket som en av verdens beste barberere av GQ magasin, og det gjorde inntrykk i lokalmiljøet på løkka.  Fagkunnskapen han representerte var på den tiden enestående i Norge. 

Rustikt. Opp en trapp og forbi baren Himkok finner du PelsPels. – Vi ønsker å bygge PelsPels avdelingen i autentiske bygg, og har valgt å la lokalene fremstå på en måte som speiler byggets sjel, forklarer Sebastian. 

Merkevareutvikling og kjedebygging

Da gutta i 2014 fikk tilbud om lokaler i konseptet Himkok i Storgata 27 i Oslo sentrum, slo de til.

 - Opprinnelig hadde lokalene i andre etasje huset en pelsforretning, og logoen Pels Pels stod fortsatt på veggene flere steder. Så da så merkevaren PelsPels dagens lys, forteller Sebastian.

 - Himkok er ellers et kult konsept, og er faktisk blitt ranket som en av verdens ti beste barer. De mixer drinker i særklasse, og har til og med fått lov til å etablere et eget destilleri for whisky- og ginproduksjon. Alt ligger i en vernet teglsten-bygård fra slutten av 1800-tallet.

Men det stoppet ikke med dette. PelsPels var raskt blitt kjent blant de innvidde, og gutta fikk flere tilbud om lokaler. 

 - Vi kjøpte i 2015 Norges kanskje eldste barbersalong, som har holdt til i Tollbugata 24 siden 1908. Salongen ble etablert av Johan Schüszler, som jobbet der hele sin yrkeskarriere. Deretter overtok sønnen. Da vi overtok hadde salongen stått nærmest urørt i 100 år, og det var med ærefrykt vi gikk løs på PelsPels salong nummer 2. 

Men in Black. – Gjestene i Via Vika er ganske forskjellig fra Grünerløkka. Her er det stor overvekt av menn som jobber i finansbransjen, og de setter pris på en kvalitetsopplevelse hos PelsPels. Så det går opp og frem for oss. Vi har vist at vi takler ulike kategorier herrekunder, sier Sebastian. 

Tro mot konseptet

 - Salong nummer tre ble etablert i Markveien på Grünerløkka i 2017, og deretter overtok vi et konkursbo på Vulkan i 2019. Da en av våre medarbeidere hadde lyst til å flytte til Moss, ble neste PelsPels avdeling etablert på Verket, Norges største boligbyggerprosjekt som skal utvikles gjennom de neste 25 årene. 

 - Herfra ble vi invitert inn til det nye kontorkomplekset Via Vika og Petter Stordalens prestisjehotell Sommerro. Så det har gått fremover i et tempo vi ikke så for oss. For vi har ikke hatt ambisjoner om å bygge en kjede, men vi har håndtert veksten og kjenner våre begrensninger. Vi skal ikke inn i et kjøpesenter, og vi vet hvor utfordrende det er å spre seg geografisk.

- Men fristelsene står i kø. Da vi ble invitert til å etablere oss i Berlin, gikk vi noen runder med oss selv. Vi så på lokalene, men valgte å stå unna. Det samme gjelder Avinors lufthavn på Gardermoen. Vi har greid å holde fokus på sunn og stabil drift, og drive med det vi er best på, sier Sebastian.


Attraktiv, internasjonal arbeidsplass

Mens bransjen skriker etter kvalifisert arbeidskraft, er situasjonen annerledes hos PelsPels.

 - Vi har til enhver tid 3 - 4 søknader inne.  Det spesielle er at vi får henvendelser fra faglig sterke barberere fra hele verden. Vi annonserer ikke - de finner oss gjennom sosiale medier og munn-til-øre prat. Noen synes det er attraktivt å komme til Norge for en periode, og noen blir lenge. Vi har hatt barbere fra hele Europa, med tyngdepunkt i Spania og Italia, men også medarbeidere fra USA, Japan, Canada og Australia. Dette er folk som kan sitt håndverk.

Man skulle kanskje tro at språklige kulturelle utfordringer kan bli problematisk, men det avviser Sebastian.

 - Noen utfordringer vil det selvsagt være, men det har gått utrolig bra. Vi har det gøy sammen og deler den samme faglige pasjonen.  Det binder oss sammen. Selv har jeg fagbrev som herrefrisør, og vi gjennomfører praktiske prøver for å sikre oss at potensielle medarbeidere holder et høyt faglig nivå. 

 - Jeg vil legge til, at vi er veldig opptatt av å gi våre 25 medarbeidere gode betingelser og ryddige arbeidsforhold. Det får vi positive tilbakemeldinger på, spesielt blant utenlandske barberere.  Mange setter pris på at vi tar vare på dem og tilpasser arbeidstider på en måte som gjøre det mulig å ha et familieliv, legger han til.


 Kniv og høvel. – Barberhøvelen er ikke så dyr som man tror, når du også kan skifte ut barberbladene. I det lange løp blir «driftskostnadene» beskjedne, sier Sebastian Torgersen og gründer Andreas Doppelmayr i PelsPels og barbershop.no  

Et mekka for kvalitetsverktøy og produkter

Da Andreas Doppelmayr, medgründer av PelsPels, kom tilbake fra studier på High School i USA, så han et hull i markedet for kvalitetsbevisste menn som ønsket gode, klassiske herreprodukter og tilhørende barberutstyr.  Parallelt med studier på Universitetet i Oslo modnet ideen om å lage en nettbutikk som solgte denne typen produkter. Fra en skoeske på «gutterommet» laget han på hobbybasis nettbutikken barbershop.no.

 - Nå kan alle sette opp en nettbutikk på en-to-tre, men da jeg startet på midten av 2000-tallet var det ikke like enkelt å sette opp en nettbutikk. Markedet var også lite. Det var før smart-telefonene hadde fått sitt store gjennombrudd. Men jeg brant for dette, og vi har hatt en fin vekst gjennom årene. 

 - I tillegg til å selge til privatkunder, har vi en butikk for profesjonelle utøvere. Vi satser utelukkende på kvalitetsartikler og dyrker denne nisjen, forteller Andreas Doppelmayr.  


Graderte priser

Som mange andre salonger, har PelsPels et gradert prissystem, der kundene kan velge hvilket nivå barbereren skal ha.

 - Vi opererer med kategoriene lærling, junior barberer, senior barberer og mesterbarberer. Nivåene speiler seg i prisen. 

 - Foreløpig er vi ikke godkjent lærebedrift, men med tilknytningen som medlem i NFVB er dette noe vi vil se nærmere på. Jeg er opptatt av at vi skal ta et bransjeansvar. Det var også en av grunnene til at vi meldte oss inn i NFVB. Vi vil gjerne bidra med vårt til å løfte bransjen, sier Sebastian.


Konkurranse på like vilkår

Sebastian Torgersen er opptatt av bransjepolitikk og tiltak for å bygge en sunn bransje med gode arbeidsvilkår.  Her mener han NFVB er en viktig spiller.

 - Skal vi sørge for ryddige vilkår i bransjen, trenger vi et lovverk som kan honorere bedrifter som tar arbeidsgiveransvar med faste ansettelser og alt som følger med dette. Vi trenger tiltak som kan føre flere inn på den smale sti, hvor alle betaler avgifter og tar det ansvaret som forventes av norske bedrifter. Her gjelder det å holde trykket oppe, og da trenger vi en sterk bransjeorganisasjon som NFVB i ryggen.


  • Artikkelen står på trykk i magasinet FRISØR nr 1/2025. Les det digitalt HER.

  • Du kan også lese andre utgivelser fra NFVB HER.

Tilbake
ANNET INNHOLD