Lars Terje Skjæveland er gründer av frisørkjeden Modern Design
Lars Terje Skjæveland er gründer av frisørkjeden Modern Design

Refleksjoner over bransjens fremtid

Rekruttering til frisørbransjen vil være ett av de aller viktigste satsingspunktene til NFVB fremover. Da må vi også fremsnakke faget i alle fora, knuse myter og jobbe for å skape et godt utdanningstilbud. 

 

Av: - NFVB
Sist oppdatert: 2024-10-25T13:43:30.0000000Z

Rekruttering til frisørbransjen vil komme til å være svært viktig framover, selv om det i dag egentlig ikke er for få frisører, men for mange salonger.  Når man hører at mange sliter med 50 % effektivitet så er det egentlig en overetablering, men på sikt tror jeg dette endrer seg.


Yrkesfag i fokus

Rekruttering er noe som de fleste bransjer har fokus på. Regjeringen har også sagt at det skulle bli kraftfull satsing på yrkesfag. 

 – Norge trenger flere fagarbeidere og regjeringen vil satse på yrkesfag. Regjeringens mål er at flere skal fullføre videregående opplæring og ta fagbrev, flere voksne skal ta fagbrev, og vi må stille strengere krav til seriøsitet og lærlinger i offentlige innkjøp, sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i 2022.  

Og dette har vært viktig både for regjeringen og bransjene selv.  Norge vil mangle 90.000 fagarbeidere innen 2035. Hvor mange av disse vil være mangel på frisører?  


Teori og praksis

At yrkesfag er viktig og attraktivt må både synes og oppleves i grunnskolen.  Jeg sitter med en sterk følelse av at sånn er det dessverre ikke.  Jeg har følelsen av at skolerådgivere er mer opptatt av akademiske utdannelser. 

Jeg stiller også spørsmål om yrkesfagopplæringen i den offentlig skole er god nok i frisørbransjen. Et godt rykte om dyktige og dedikerte lærekrefter betyr mye når du skal søke skoleplass. 

Og hva med lokalitetene? De fleste skolene er utslitte og trenger nytt utstyr. Vi er et motefag og fasiliteter betyr også noe for attraktiviteten ved skolevalget.  Da det ble bygd helt ny og moderne skole med topp fasiliteter i Rogaland, ble frisøravdelingen lagt ned.  De mente da det var for kostbart å bygge en frisøravdeling i forhold til etterspørselen.  Skremmende, spør du meg. 


Det viktige førsteinntrykket

I 2022  ble det gjennomført et forskningsprosjekt på hvordan en best kan finansiere utstyr til yrkesfag, der det i 2021 og 2022 er fordelt 77 millioner kroner.  Videre snakker vi om skikkelige arbeidsforhold og lønnsvilkår når lærlingene er klare for arbeidslivet.  Dette er bra i frisørbransjen, men dessverre så er det en del feil og mangler i mange salonger også, når det gjelder opplæring. Kanskje også i det første møtet med bedriften, hvor rydding blir prioritert før faglig tilnærming. 


«De rette folka»

Så hva gjør vi nå?  Dette er noe vi har snakket om lenge, og tiden vi har snakket om er her nå. Vi må tenke nytt og annerledes skal denne bransjen lykkes framover. 

Det er også viktig at både lærer og rådgiver setter seg inn i bransjen, nettopp for å vite hvilke ferdigheter og ikke minst hvilke kunnskaper en frisør må ha, da faget er mye mer enn hår. Faget trenger utadvendte personer som elsker å kommunisere med andre.  Vi hadde selv en elev fra videregående som ble anbefalt frisørfaget, for det var «koselig å stå med hår», men hun hadde store problemer med å kommunisere med andre personer. Ble hun frisør? Nei, heldigvis ikke. Men hun holdt kanskje den gangen en skoleplass for en annen som kunne lykkes i faget. 


Et ufortjent dårlig rykte

Det som også er veldig leit når det gjelder frisørbransjen, er et dårlig rykte. «Du holder ikke lenge, du får problemer med nakke, skulder, rygg og ikke minst allergier.»  Tall viser at 30 – 50 % av den voksne befolkningen Norge sliter med nakke- og skulderplager, så det betyr at en frisør er en gjennomsnittlig nordmann. Nærmere 80 prosent av befolkningen vil på et eller annet tidspunkt i livet rammes av ryggsmerter, ifølge en stor norsk undersøkelse.  Jeg har, som sikkert mange andre,  kjente som driver i andre håndverksfag, både rørleggere, tømrere og elektrikere. Disse bransjene sliter også med belasting, men jeg føler at vår bransje er hengt veldig ut. 


Aktive, friske frisører

Dessverre er inaktivitet blant unge i dag et stort problem, og det må også bransjen ta på alvor og forhindre, skal vi fortsatt få voksne, friske frisører fremover. Mye av grunnen til at mange står lenge i yrket, er at de er aktive, trener og setter seg ikke bare ned foran TV eller er på telefonen for å være aktive på sosiale medier. 

 

Gjennom de årene jeg har drevet Modern Design, der vi på det meste var nærmere 200 ansatte, vil jeg påstå at de fleste som har sluttet var ikke av helsemessige årsaker, men heller lysten til å prøve andre yrker. Men det er jo også hyggelig å se at vi også får inn voksne lærlinger i 40-årene som kommer fra andre yrker og som ønsker å begynne i frisørfaget. 

Jeg har gjennom mine snart 50 år i denne bransjen, sett mange av de samme ansiktene, noe som betyr at det er mange som står lenge i faget. Bare i Modern Design har vi delt ut 10 Norges Vels medalje, og vi har også medarbeidere som har vært med siden starten i 1980.  

 

Eldrebølgen kommer også i frisørbransjen, og mange av de som har vært lenge i bransjen, går snart inn i pensjonisttilværelsen. Dette vil også øke behovet for rekruttering.  Vi har alle et ansvar for å videreføre frisør som et fremtidsyrke, at kommende generasjoner skal få oppleve de samme gleder som oss. 


Beste hilsen Lars Terje 


 

Les også:

Tilbake
ANNET INNHOLD