- Det å vinne VM, være verdens beste frisør 2023, er helt ubeskrivelig. Det er som å ha nådd toppen av verdens høyeste fjell, en følelse av prestasjon og anerkjennelse som gir stolthet. Det har forandret min opplevelse av frisørbransjen, og jeg føler meg inspirert til å fortsette å utvikle mine ferdigheter og bidra til bransjens vekst, sier Karam Abdelhadi, verdensmester og medaljegrossist under VM / OMC HairWorld 2023.
Karam Abdelhadi har hatt et særdeles spennende år, som inkluderer å bli både norgesmester og verdensmester. Det ligger utrolig mye hardt og dedikert arbeid bak hans resultater. Det er lett å bruke mange adjektiver når man skal beskrive ham. Ekstremt kunnskapstørst og lærevillig, enorm treningsiver og -kapasitet, og særdeles målrettet og fokusert.
- Overgangen fra å være Norges beste til verdens beste har vært en utrolig reise. Det har vært en kombinasjon av hardt arbeid, dedikasjon og å ta imot nye utfordringer. Å konkurrere på verdensnivå har utvilsomt gitt meg en bredere forståelse av faget, og jeg har lært mye fra de beste i bransjen.
- De mest minneverdige øyeblikkene inkluderer nok øyeblikkene hvor jeg innså at grensene mine var mye lenger enn jeg trodde. Det har vært en inspirerende opplevelse som har drevet meg til å fortsette å forbedre meg.
For å bli skikkelig god må man være veldig fokusert på egne forbedringer, prioritere egen tid høyt. Men en av Karams sterke sider er at han også jobber for å gjøre andre gode. For VM-landslaget var han også trener og motivator.
- Som menneske så er jeg mentalt sterk. Jeg gir aldri opp, og jeg slutter aldri å drømme. Faglig så gjelder det samme egentlig. Jeg utfordrer meg selv hele tiden på nye ting for å bli bedre og bedre.
- I VM 2023 klarte jeg å dele alt jeg hadde med mine landslagdeltakere mens vi egentlig konkurrerte sammen. Jeg tror på at «jeg er alle, og alle er meg», og jeg hadde alltid i hodet at om jeg vinner eller andre vinner så vinner uansett landslaget.
Karam konkurrerte i flere herredisipliner i VM, noen med lange forberedelser og noen nærmest på impuls. Men han fikk også med seg flere andre så det ble et team som hjalp hverandre frem. Også her ga det resultater i verdensklasse.
- Jeg konkurrerte i fem disipliner. Jeg hadde egentlig trent mest på fade kombinasjon, som jeg også var i Italia to ganger for å lære mer om. Da jeg så at en av de norske deltakere var alene på mote kombinasjon fikk jeg plutselig lyst til å melde meg på for å motivere henne. Så fikk jeg kontakt med en til som hadde så lyst til å være med på laget. Jeg husker at vi to meldte oss på bare noen uker før VM, og vi hadde aldri øvd på denne disiplinen. Men mange treningstimer og forskjellige meninger utviklet oss raskt, så gjorde vi det som et lag til vi klarte å få til gull – og bronse og sølv på laget.
- Så jeg må bare si at det var helt magisk og uventet for min del og mine lagkolleger. Samtidig så vil jeg benytte muligheten til å takke min beste venn og nye kollega Nashwa Bazbouz for den fine fargen og fargeideen for motekonkurransen. For vi fikk virkelig skryt for fargen vår, som var annerledes. Resultatene var basert på den fine formen og ikke minst den fargen som vi fikk til.
- Det å melde seg på fem disipliner er som at du konkurrerer i mange løpsdistanser som blir som en maraton. Du må trene, trene og trene – og trene litt til. Jeg angrer ikke på det, men må si at jeg gjør aldri det igjen - eller kanskje igjen. Vet ikke, ler Karam. Innsatsen ga fantastiske resultater, men det kostet krefter.
- Jeg begynte allerede fem måneder før VM, og hadde minst 1-3 timers trening hver dag, før og etter arbeidstid. Må innrømme at det var tungt, men det var verdt det.
VM / OMC HairWorld er to tøffe konkurransedager, men Karam startet med gull og bronse i en fotokonkurranse der prisene ble delt ut under en spesiell seremoni dagen før arenakonkurransene. Det ble ikke så mye tid til å utforske Paris akkurat. Men etter konkurransene var stemningen på topp.
- Jeg må si at det var typisk meg. Så ikke så mye av Paris bortsett fra hotellet og konkurranselokalet. Rommet mitt var møteplass / treningsplass for alle andre deltakere. Vi trente fra 06 på morgenen til 03 på natta. Det var gøy med gull første dag, men måtte bite tenna sammen og dra rett på rommet for å øve til neste dag uten å feire noe.
- Så tok vi helt av siste dagen. Paris hørte oss! En stor og fin gjeng med norske flagg og medaljer. Åh Gud, jeg må si at denne dagen var den beste dagen i mitt liv.
Norges VM-lag anno 2023 ble en sammensveiset gjeng som gjorde hverandre gode. Resultatene forteller sitt, men miljøet og fellesskapet er hva man bygger fremtiden på. NFVB håper dette er starten på en æra. Selv er Karam klar for VM ’24 – med et enda større landslag.
- I 2023 opplevde vi et helt spesielt fellesskap og konkurranseånd i laget – noe virkelig unikt. En hjertelig takk til hver enkelt på vårt lag for den utrolige innsatsen. Jeg ser frem til at 2024-laget blir dobbelt så stort, spesielt med den uvurderlige erfaringen vi delte både i herre- og damelaget. Med denne sterke dynamikken tror jeg Norge vil stå på pallen flere ganger, og jeg gleder meg til fortsettelsen, med samme tempo og dedikasjon som preget 2023, smiler Karam.
Etter VM kommer hverdagen, med salongdrift, kone og barn. Karams salong, Idol The Lord of Hair ligger på Holmlia, i utkanten av Oslo. Familien er bosatt i Hobøl i Østfold. Enda et stykke ut fra byen, kan man si. For Karam er dette et bevisst valg. Han har ingen planer om å innta Oslo sentrum.
- Jeg tenkte at alt skal roe seg etter VM, men nei, da kom jeg hjem til fulle lister og mange kursreiser. Ikke mist har det vært telefoner og mailer fra den ene og den andre tv-kanalen. Det er jo litt gøy, synes jeg.
- Nei, den nye hverdagen er jo minst like krevende. Jeg er kjent for å være opptatt, for det er både fulle dager i salongen, spesielt nå, og så klart mye kurs og kursforespørsler. Jeg må også drive salongen og nettbutikken, og jeg er med på å designe og bestille mitt eget frisørutstyr som selges videre til frisørene. Og så er det å være ektemann og pappa…
KaRam/Idol The Lord of Hair har blitt et sterkt varemerke på Holmlia. Alle vet hvem han er og hvor salongen er, det fikk vi selv erfare under vårt besøk der.
- Mange har spesielle meninger om stedet, og veldig mange som da mente at vi bør flytte mot sentrum for å få de fineste kundene. Jeg svarer alltid at dette er mitt andre hjem, og stedet har virkelig vært spesielt for meg siden jeg startet salongen her for 12 år siden. Jeg er rett og slett glad i Holmlia, sier Karam med overbevisning.
- Familien og kona har støttet meg utrolig mye, og uten denne støtten så hadde jeg aldri klart å få til det jeg er i dag. Jeg må også si at mine gode venner og kolleger er som min store familie i livet, sier verdensmester Karam Abdelhadi.
For å bli den beste innen ditt felt, enten det er frisørfaget eller noe annet, er det flere viktige prioriteter som kan være avgjørende:
→ Dedikasjon og hardt arbeid:
Å være den beste krever en urokkelig dedikasjon til ditt håndverk. Hardt arbeid og innsats er grunnlaget for suksess.
→ Kontinuerlig læring:
Hold deg oppdatert på de nyeste trendene, teknikkene og bransjens utvikling. Fortsett å lære og forbedre deg selv.
→ Pasjon:
Lidenskap er drivkraften bak suksess. Ha en ekte kjærlighet for det du gjør, og la denne lidenskapen guide deg gjennom utfordringer.
→ Selvdisiplin:
Utvikle gode arbeidsvaner og selvdisiplin. Dette inkluderer å sette realistiske mål og jobbe systematisk mot dem.
→ Konkurranseinstinkt:
Et sunt konkurranseinstinkt kan være en kraftig drivkraft. Sammenlign deg selv med de beste, lær av dem, og utfordre deg selv til stadig å forbedre deg.
→ Innovasjon:
Vær åpen for nye ideer og eksperimenter med kreativitet. Innovasjon skiller ofte de beste fra resten.
→ Motstandskraft:
Vær forberedt på å møte utfordringer og motstand. Motstandskraft er avgjørende for å overvinne hindringer.
→ Mentorering og nettverk:
Bygg relasjoner med andre fagfolk og ha mentor(er) som kan veilede deg. Lær av andres erfaringer.
→ Balanse:
Selv om ambisjon er viktig, er det også viktig å opprettholde en balanse mellom arbeid og liv. En sunn kropp og sinn er avgjørende for langvarig suksess. Ved å kombinere disse prioriteringene, kan du legge grunnlaget for å bli den beste i ditt felt.
Karam Abdelhadi (40) vokste opp i Irak, og kom til Norge som flyktning for 14 år siden. I en vanskelig tid har frisørbakgrunnen hjulpet ham til å komme i kontakt med mennesker, lære språk og bygge en fantastisk karriere.
- Jeg startet frisørreisen min tidlig, da jeg gikk på videregående skole – på en kunstlinje. I sommerferien tok jeg et frisør/barberkurs for å få lære et yrke som jeg kunne kombinere med skolen. Etter å ha fullført kurset var det bare å gå ut for å finne en salong som tar imot meg som lærling. Det tok ikke så lang tid for meg å bli den mest populære barberen i området i min egen by, Mosul i Irak. Allerede som 19-åring åpnet jeg en salong i nabolaget. Jeg fant ut at dette var det beste valget for meg; en ung mann som ønsker å nyte ungdomslivet og samtidig tjene penger for å fortsette studiet. Jeg hadde ingen behov for å dra noe steder for å henge sammen med andre ungdommer. Det var omvendt: Alle var hos meg for det sosiale og for å klippe seg.
Karam hadde et godt liv i Irak, forholdene tatt i betraktning. Men alt fra barndommen var landet preget av ulike kriger og uroligheter. Da IS tok makten ble det riktig ille. Mange har sett bildene fra herjingene i Mosul, men det er vanskelig å forestille seg bomber og henrettelser på nært hold. På slutten av 2007 måtte han flykte etter å ha opplevd krigen på sine verste sider.
- I Mosul var det da ingen lyse utsikter eller mulighet for et godt liv lenger. Så startet den lange reisen gjennom flere land som papirløs og hjemløs, og uten penger. Det var frisøryrket som reddet meg hele veien. Jeg kunne klippe folk for mat, røyk eller betaling for å fortsette å leve videre mens jeg var på vei til Norge.
- Da jeg kom til Norge så ble det igjen litt av det samme scenario. Jeg begynte tidlig å klippe folk på asylmottaket på et bitt lite sted som heter Rognan. Husker godt at det var en kø av kunder som kom utenfra mottaket. Da fikk jeg beskjed at jeg måtte stoppe, for en salong må være et registeret firma, ting jeg ikke visste om. Dro så videre til Oslo for å finne lykken i storbyen. Jeg brukte to år på å lære meg norsk, og jeg var rundt over alt for å få skaffe meg jobb - noe jeg ikke fikk fordi jeg var papirløs. Men jeg brukte tiden smart for å lære norsk, og for å kunne studere mer om frisøryrket og salongdrift.
- Da jeg fikk min oppholdstillatelse i Norge så var jeg utrolig glad for at jeg endelig kunne starte å jobbe på de beste salongene. Men uten norsk/nordisk fagbrev fra en frisørskole ble det avslag og stor skuffelse. Jeg fikk derimot invitasjoner fra mange salonger som ikke er på det nivået jeg har drømt om. Valget var ikke så enkelt. Starte skolering helt på nytt på en norsk frisørskole, eller gi opp drømmen og akseptere å jobbe i noen salonger uten noe som helst fremtid.
- Jeg var 26 år, gift og hadde ingen inntekt. Flere år på skole passet dårlig. Jeg kunne også herrefaget mye bedre enn mange andre, og aller helst ville jeg drive med herrefrisering og ikke annet. Jeg valgte derfor å gå for å starte min egen salong. Det var den korteste veien, men også den tøffeste. Så i 2011 startet jeg opp Idol frisør på Holmlia, og i 2015 ble det Idol the Lord of Hair AS. Og etter noen år så fikk jeg mange medarbeidere.
- I løpet av de årene var jeg jevnlig på kursing både i Norge og utenlands for å bygge opp min kompetanse som frisør. Jeg husker godt i 2016 var jeg innom NM, men jeg kunne ingen ting om konkurranseverdenen. Det eneste jeg så for meg er at jeg kan levere bedre enn det jeg så på herredelen. Hvorfor ikke, tenkte jeg? Jeg må bare sette i gang for å vise at jeg kan det, for det hjelper ikke bare å sitte og si at jeg er best.
- Jeg satt i gang med drømmen i 2019. Da hadde jeg begynt å leke litt med kamera og dele mine arbeider med andre, og fikk masse forespørsel om kursing i fade. Men jeg fikk like mye kritiske meninger, som hvem er du og hvorfor bør jeg gå på kurs med deg. Jeg tenkte derfor at jeg må videre for å bekrefte at jeg var god nok til å ha kallenavnet «fadekongen». Jeg reiste rundt for å delta på alt som finnes av hårkonkurranser, og jeg deltok på alt som finnes av fotokonkurranser. 2023 var det året jeg endelig fikk det til. Norgesmester i fade kombinasjon og verdensmester i skinfade og mote, samt en rekke andre medaljer. En drøm som kom til oppfyllelse.
Du kan høre Karams dramatiske flyktninghistorie på podcasten «Frisøren fra Mosul» (podme.com/no/avhort)