EU-kommisjonen vedtok i 2020 begrensninger i bruk av silikonforbindelser i kosmetiske produkter. Hvorfor?
EU-kommisjonen vedtok i 2020 begrensninger i bruk av silikonforbindelser i kosmetiske produkter. Hvorfor?

Dette bør du vite om silikonstoffer i hudpleie

EU-kommisjonen vedtok i 2020 begrensninger i bruk av silikonforbindelser i kosmetiske produkter. Hvorfor? Er disse stoffene egentlig farlige? Vi har snakket med farmasøyt Monika Andersen. 

Silikonstoffer er populære i hud- og hårprodukter fordi de er fargeløse, luktfrie og gir en silkemyk konsistens. De brukes blant annet i håroljer, bodylotion, anti-age kremer, samt ansiktskremer- og masker for å gi en «luksuriøs» og behagelig tekstur. 

De siste årene har den økte miljøbevisstheten generelt i samfunnet ført til mer oppmerksomhet rundt bruk av silikonstoffer (siloksaner). Spesielt har det vært søkelys på ingrediensene; D4 og D5. I ingredienslisten vil du finne disse stoffene under: cyclomethicone (D4) og cyclopentasiloxane (D5).

Silikonstoffer er populære i hud- og hårprodukter fordi de er fargeløse, luktfrie og gir en silkemyk konsistens. De brukes blant annet i håroljer, bodylotion, anti-age kremer, samt ansiktskremer- og masker for å gi en «luksuriøs» og behagelig tekstur. 

Hvorfor er det begrensninger i bruk av disse stoffene?

 - D4 og D5 er hydrofobe, noe som betyr at de ikke løses opp i vann. De er også persistente, noe som betyr at de ikke brytes ned i naturen. Dette gjør dem potensielt skadelige for vannlevende organismer og for naturen generelt. For å redusere utslipp av disse stoffene i kloakken, gjelder begrensningene foreløpig kun for «rinse-off» produkter. Det betyr at innholdet av D4 og D5 i sjampo, balsam og dusjsåper ikke kan overstige 0,1 %.

 - Det paradoksale er at EUs vitenskapskomite har funnet D4 og D5 trygge i bruk når de smøres på huden. Dette fordi stoffene har lav giftighet for mennesker, samt at opptaket i huden er svært lavt. Men D4 og D5 har en evne til å fordampe ut i luften, noe som betyr at du kan få i deg stoffene via pusten. I tillegg er det store mengder siloksaner solkrem, noe som ender opp i havet om sommeren, forteller Monika og legger til at det fortsatt er uvisst om stoffene har hormonforstyrrende eller kreftfremkallende effekt. 

 - Det er påvist i noen forsøk, men avkreftet i andre. Likevel kan det i teorien tenkes at flere sykdommer og lidelser skyldes D4 og D5, men at vi ennå ikke forbinder symptomene med bruk av disse.


Er det andre silikonforbindelser vi bør være oppmerksomme på?

 - Ja, i tillegg til D4 og D5, bør vi være oppmerksomme på silikonforbindelser, som Drometrizole trisiloxane, (et godkjent UV-filter som er tillatt opptil 15 % i produktet), Ethyl trisiloxane, Trisiloxane, Disiloxane, og Methicone. Disse stoffene kan også påvirke miljøet og helsen vår. 

Monika forteller at vi også bør være oppmerksomme på at siloksaner brukes i rengjøringsmidler, maling, bilpleieprodukter og i klær. 

 - Spesielt treningstøy, ull og yttertøy blir behandlet med nanometersmå siloksanpartikler for å gi tøyet impregnerende egenskaper.


Om Monika Andersen

Monika er utdannet farmasøyt og har i mange år studert ingrediensteknologi og kosmetisk kjemi. Hun er forfatter av boken «Din kosmetikk- og hudpleieguide», som har blitt et verdifullt verktøy for fagfolk innen hudpleie, estetisk sykepleie, apotek og dermatologi. Hun har også bidratt med flere kapitler i de nye lærebøkene for hudpleiefaget.

Monika holder også kurs i en rekke tema knyttet til hudsykdommer, hudtilstander og kosmetiske ingredienser. Les mer om hennes kurs på 

www.derma-kurs.noTilbake
ANNET INNHOLD