Foto: Colorbox
Foto: Colorbox

Alarm – bruk av bilder fra nett!

Det har i det siste kommet flere henvendelser til oss angående krav om betaling for bilder lastet ned fra nett. Vi ønsker derfor å advare våre medlemmer og resten av bransjen. 

Av: - NFVB
Sist oppdatert: 2022-12-14T11:32:03.0000000Z

Saken gjelder bruk av bilder som har opphavsrett i et annet firma. Bildene er tilgjengelig via søk på Google, og ligger ofte på det som fremstår som gratissider for bilder. I denne omgang gjelder det først og fremst høytidsbilder (påske, 17. mai, jul m.m.), men også andre motiver kan være berørt. I etterkant av bruk, har mange opplevd å få tilsendt en faktura der opphavsrettigheter påberopes gjennom lisensavgift, i tillegg til oppreisning for “illegal bruk” og manglende kreditering.  

Det pågår nå en sak i Oslo Tingrett om tilsvarende hendelser i andre bransjer.  Les mer om saken her: https://www.tv2.no/underholdning/tv-2-hjelper-deg/fortviler-etter-bildetabbe-han-legger-ut-agn/14785378/  

 

Hva gjør dere?  

Dersom dere allerede har kommet opp i denne situasjonen, er vår anbefaling å ikke betale fakturaen, men bestride kravet skriftlig. Medlemmer av NFVB kan benytte vår medlemsfordelsavtale med CMS Kluge Advokatfirma, der man får første konsultasjonstime gratis, deretter rabatterte timespriser.  

 
Her finner dere kontaktinformasjonen til Kluge Advokatfirma: https://www.nhosh.no/jus-hjelp/arbeidsliv/nyheter/juridisk-bistand-fra-advokatfirma-kluge/  

 

Vær oppmerksom,- bruk egne eller kjøpte bilder!  

Vi vil anbefale dere å benytte dere av bilder som dere har tatt selv, eller å kjøpe rettigheter til å bruke bilder fra et firma som tilbyr disse tjenestene. 

Siden det nærmer seg jul og mange ønsker å legge ut julebilder i egne kanaler, ber vi dere om å være ekstra forsiktige med hvilke bilder dere benytter dere av! 

Tilbake
ANNET INNHOLD