Frisørbransjen har stor etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft. Samtidig har det vært en dropp i søkningen til skolene, og en økning av utenlandsk arbeidskraft uten formell kompetanse. Dette er bakgrunn for et pilotprosjekt som skulle teste ut integrering i bedrift med fagbrev på jobb. Prosjektet i Agder er nå i sluttfasen, med oppsummering av erfaringer som er betydningsfulle for alle bedrifter som er på jakt etter nye medarbeidere.
Konklusjonen på pilotprosjektet, som ble initiert av NFVB, trekkes ikke før etter ferdigstillelsen på høstparten. Men vi kan røpe dette: Dette kan være gull for de rette bedriftene, men det er også krevende å utvinne gull. Man bør være en erfaren lærebedrift, som ser dette som en krevende, langsiktig investering.
Foad Aref Aisho tok svennebrevet etter å ha vært med på «Fagbrev på jobb» ordningen. Han er veldig glad for muligheten han fikk, og Eva er veldig imponert over innsatsen han har vist både før og etter svennebrevet.
Godt kvalifisert arbeidskraft er av ekstremt verdifullt for bransjen. Det får hjulene til å gå godt rundt i bedriftene. Det gir fornøyde kunder, som gir bransjen et godt omdømme. Og en bransje med godt omdømme, med gode utviklingsmuligheter både faglig og økonomisk, gir god tiltrekningskraft til skoler og motiverte fagarbeidere. En gyllen sirkel.
Så hvor ligger utfordringene og fallgruvene? Prosjektleder Eva Katrine Moi fra Majas Salong AS i Kristiansand har jobbet aktivt med piloten i over fem år, og de erfaringer som er gjort vil bli presentert til bransjen som en særdeles viktig liste med «hva man bør gjøre - og hva man ikke bør gjøre».
Pilotprosjektet i Agder har vært et nært samarbeid mellom NFVB/medlemsbedrifter, fylkeskommunen, Nav og opplæringskontoret. Anne Lene Gabrielsen ved OFA har hatt en viktig rolle som prosjektkoordinator.
- Og det er viktig å understreke: Dette er et komplisert og utfordrende samarbeid mellom mange instanser. Utenlandsk arbeidskraft har ulike utfordringer, for eksempel språk og fagkompetanse. Flyktninger kan også ha sosiale og økonomiske utfordringer.
God kartlegging er alltid et suksesskriterium. For god integrering i bedrift, og god faglig utvikling, må både arbeidsgiver og arbeidstaker være 100 % motivert fra starten av.
- Arbeidsgivere må forstå at det er krevende å løfte alle kandidater frem til et svennebrev, og det er spesielt krevende når utgangspunktet er en flyktning med ekstra utfordringer. Man må derfor ha et sterkt engasjement og kompetanse for å oppnå ønsket resultat, sier Eva. Hun legger til at bedriftens motivasjon må være mer enn salongøkonomi. Man må også tenke menneskeverd og samfunnsbidrag.
- Kandidaten må også ha stor vilje til å stå i løpet frem til svenneprøven. En erfaring fra prosjektet er at språkferdigheter er avgjørende for suksess. Viljen til å lære seg språk er essensielt, men vi ser også at det er lettere å lære språket hvis du har faget fra før. Da kommer du raskere i mål, mener Eva.
Nav ønsker å få folk ut i praksis, kanskje uten å ha inngående kjennskap til bransjens behov og ønsker. Bransjen må på rett nivå formidle hva som kreves for god kundebehandling, både faglig og mellommenneskelig.
Anne Lene Gabrielsen ved Opplæringskontor for FBIE i Agder (OFA) har hatt den viktige koordinatorrollen i prosjektet. Hun er også veldig klar på at det kreves gjensidig forståelse i Nav, lærebedrift og opplæringskontor og hos kandidat om det løpet som må legges opp frem til måloppnåelse.
- Opplæringskontoret har innsikt og kompetanse som jeg tror er betydningsfull for alle parter. Det er alltid vanskelig å stå alene, men når man samler erfaringer og «best practice» finner man raskere frem til gode løsninger for alle. Det å holde i tråden når mange er involvert er også med på å skape god fremdrift, sier Anne Lene.
NFVB har et tydelig mål om kompetanseutvikling i bedriftene, med svennebrev som grunnleggende kompetansemål. Det er flere veier frem til et svennebrev, men fellesnevneren er gode lærebedrifter. Disse bedriftene trenger også gode verktøy for å få kandidaten frem til svenneprøven. Pilotprosjektet i Agder skal levere en sluttrapport som skal være et profesjonelt utformet verktøy for bedrifter som har innvandrere som arbeidskraft.
- Lærebedriftene må ha god kommunikasjon med Nav og opplæringskontor, og grunnleggende kjennskap til og forståelse for suksesskriterier og fallgruver. Vi både håper og tror at dette prosjektet har skaffet verdifull kunnskap for alle involverte, og at denne kunnskapen omsettes i praksis. Vi har alle så mye å vinne på god integrering og god fagkunnskap, avrunder Eva Katrine Moi.
Prosjektleder Eva Katrine Moi fra Majas Salong og prosjektkoordinator Anne Lene Gabrielsen ved OFA, Opplæringskontor for FBIE i Agder har et godt etablert samarbeid om rekruttering til faget og få gode kandidater til svennebrevet.