- Jeg synes det var veldig inspirerende å vinne fotokonkurransen i kategorien Avant Garde, fordi jeg har hatt en pause fra frisøryrket og jobbet dedikert som motefotograf gjennom fem år. Det viser at man kan komme tilbake i fotokonkurranser, når man er motivert for å skape grensesprengende uttrykk, sier Jens Johan Viker.
Han legger til at han gjennom årene har vunnet priser som Årets Hårstylist og prisen Årets Lærling. Men denne gangen var prisen ekstra kjærkommen.
- Jeg har pleid å forberede meg grundig og betrakter meg selv som en fag-nerd. Fotokolleksjonene har vært resultatet av en lang prosess. Men denne gangen måtte jeg av tidsmessige grunner kaste meg på. Jeg fikk jobb hos Lotte Myrseth i Paff i Oslo sentrum i slutten av november. Så det var ikke mer enn tiden og veien for å melde meg på fotokonkurransen og lage en kolleksjon. Desto hyggeligere er det å vinne prisen Årets Avant Garde i år.

Jeg liker å tenke i fem-års sykluser. Det hjelper meg til å holde motivasjonen oppe. Nå har jeg lagt foto-jobbing på hylla, og vier meg til å jobbe 100 % som frisør, sier Jens Johan.
Alltid i bevegelse
- Det må være gøy å jobbe, og jeg liker å føle at jeg utvikler ulike sider av meg selv. Etter 10 år i frisørfaget, følte jeg at grensen var nådd. Jeg ville bryte ut av et etablert mønster, og har gjennom de siste 4-5 årene jobbet som fotograf med motefotografering som spesialområde. Det har blitt mye reising i inn- og utland, og mange spennende oppdrag. Jeg har gjort covere for Elle og Costume og jobbet med motekolleksjoner. Det har vært givende år, men i fjor følte jeg at tiden var moden for en retur til frisørfaget. Jeg tenker i femårs sykluser, og nå var tiden inne til et sceneskifte, sier Jens Johan Wiker.
- Jeg trives godt med kollegene i Paff. Vi har et flott miljø som backer opp hverandre. Jeg må også rose Lotte Myrseth. Hun har gitt meg mye når det gjelder å utvikle meg gjennom sosiale medier. Hun pushet meg også til å delta i fotokonkurransen, legger han til.
Ikke en solospiller
Som fagnerd kan man kanskje tro at Jens Johan Wiker holder beinhard kustus på detaljer og uttrykk. Men han bedyrer at han liker å samarbeide med et team når man produserer kolleksjoner.
- Er man solospiller kan man lett bli litt cocky, høy på seg selv. Jeg tror oppriktig at resultatet blir bedre hvis man jobber med folk som man har en god kjemi med, har samme interesser og som det er lett å dele visjoner med. For meg er det positivt for å løfte ting og ha det gøy. Jeg er frisør, make-up artist og har jobbet som fotograf, men det betyr ikke at jeg har et behov for å gjøre alt fra a til å. Det er fint med innspill fra andre, sier han.
- Denne gangen jobbet jeg tett med fotograf Einar Stabenfeldt. Vi er trygge på hverandre, tenker ganske likt om ting, er kort sagt på bølgelengde. Så det var en god prosess.
Hva nå?
Etter å ha deltatt i fotokonkurransen Årets Frisør gjennom noen år og vunnet prisen som Årets Lærling, Årets Hårstylist og nå prisen Årets Avant Garde for tredje gang - hva kan vi vente oss til neste år?
- Jeg har på det nåværende tidspunkt absolutt planer om å levere bidrag til neste års konkurranse. Men det forutsetter at jeg idemessig greier å fornye meg. Gå helt nye veier. Kanskje lage mer editoral looks, klassiske uttrykk? Vi får se. Men ambisjonen vil uansett være å skape noe ingen i Norge har sett før, avrunder Jens Johan Wiker.
Blondiner og volum
Avant Garde kolleksjonen er kanskje så langt unna man kommer Jens Johans passion uttrykksmessig. Her er det gjennomgående blondiner og volum som gjelder.
- Blondiner er gøy, og jeg har viet mye oppmerksomhet på å presentere blonde looks. I samarbeid med Lotte Myrseth har jeg presentert en del av det jeg jobber med i salongen, og fått en del positiv feed-back på sosiale medier. Det har vært litt uvant for meg å eksponere meg på den måten, men jeg ser at det har gitt meg en tilhengerskare og nye kunder som har fulgt meg over tid. Men det følger et ansvar med dette. Når folk fra Ålesund og Trondheim velger å avlegge meg et besøk når de er i Oslo, og legge igjen mellom 4.000 og 7.000 kroner, må jeg yte 110 prosent, sier Jens Johan.
Blonde Club
Nå vil han dele kunnskapen med andre. Etableringen av konseptet Blonde Club er et steg i denne retningen.
- Jeg husker tilbake til tiden i starten av karrieren, som jeg tilbrakte i Toni&Guy Academy i London. Her fikk jeg oppleve de største stjernene på frisørhimmelen, og det var fantastisk inspirerende. De gode opplevelsene har gitt meg lyst til å lære bort fagkunnskap til andre. Nå følte jeg tiden var moden for å ta dette videre gjennom lanseringen av Blonde Club.
- Jeg har hatt to kurs i Paff for frisører og stylister i andre salonger. Jeg håper dette kan utvikles til å bli et permanent look & learn konsept, med fargeteori og praktiske demoer. Jeg drømmer om å utvikle meg i denne retningen gjennom konseptet AVANT og lage work-shops og kurs for alle som er interesserte, sier Jens Johan Wiker.

La deg inspirere! Følg @jens_johan_wiker og @paffoslo på Instagram.
Artikkelen står også på trykk i magasinet FRISØR nr. 2 2025.
Les magasiner fra NFVB digitalt HER.