Arbeidstilsynet med frisørtilsyn
Arbeidstilsynet skal gjennomføre meldte tilsyn hos frisørvirksomheter over hele landet ut 2025. De kontrollerer om arbeidsmiljøet i salongene ivaretas på en god og systematisk måte. Foto: Colourbox

Arbeidstilsynet med frisørtilsyn

Arbeidstilsynet gjennomfører nå tilsyn med frisørvirksomheter over hele landet. Målet er å styrke det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, slik at flere frisører kan bli i yrket over tid. - Vi oppfordrer alle til å ta vel imot Arbeidstilsynet i denne viktige innsatsen, sier NFVB-direktør Anne Mari Halsan.


Sist oppdatert: 2.7.2025, 10:47:34

 - Frisører trives ofte godt i jobben, men altfor mange må gi seg på grunn av helseplager knyttet til arbeidet. Gjennom tilsyn ønsker vi å bidra til et bedre arbeidsmiljø som gjør det mulig å stå i yrket lenge, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet i en pressemelding 30. juni.

 - Som bransje har vi mye å vinne på å unngå belastningsskader og andre jobbrelaterte helseutfordringer.  NFVB har HMS som et av våre hovedfokusområder, og jobber aktivt med å bygge kompetanse i bedriftene. Det er ofte ganske enkle tiltak som skal til for å forhindre problemer. Sykefravær er en stor økonomisk belastning for bedriftene, alt som kan få ned dette er derfor både viktig og velkomment, sier Anne Mari Halsan i en kommentar til den pågående tilsynsinnsatsen. 

 

Forebyggende arbeid

Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager er vanlig i dagens arbeidsliv, og frisørbransjen er en av bransjene som peker seg ut med høy risiko og hvor det arbeidsrelaterte sykefraværet er høyt, meldes det fra Arbeidstilsynet.

 - Arbeidstilsynet vil gjennom tilsyn og veiledning bidra til at arbeidsgivere jobber bedre med å forebygge muskel- og skjelettplager. Målet med dette på sikt er å få ned det arbeidsrelaterte sykefraværet og få arbeidstakere til å stå lengere i jobb, sier seniorrådgiver Secilie Høybakken Kui i Arbeidstilsynet, Avdeling for tilsyn.

Meldte tilsyn

Tilsynene er allerede i gang, og vil pågå over hele landet ut 2025. Tilsynene vi bli meldt på forhånd, slik at arbeidsgiver og ansatte har mulighet til å forberede tilsynet.

 - Hensikten med disse tilsynene er å kontrollere at arbeidsgiver følger lovkravet knyttet til forebyggende systematisk HMS-arbeid, med spesielt vekt på forebygging og håndtering av muskel- og skjelettplager, sier Secilie Høybakken Kui.

 - Hvordan arbeidsgivere involverer verneombud/øvrige ansatte i dette arbeidet, er også viktig tema i tilsynet, legger hun til.

Tilsynene vil i hovedsak rettes mot virksomheter med fem eller flere ansatte, men mindre bedrifter vil også få tilsynsbesøk.  

 

Fokus på ergonomi

Muskel- og skjelettplager er den vanligste årsaken til sykefravær i Norge, og frisører er blant yrkesgruppene som er mest utsatt. Frisørarbeidet preges ofte av lite variasjon og fysisk belastende arbeidsstillinger. Mange jobber mye stående, med bøyd nakke, armene over skulderhøyde og gjentakende bevegelser.

 - Slike belastninger kan øke risikoen for muskel- og skjelettplager, og skal derfor kartlegges, risikovurderes og følges opp med tiltak, sier Kvernmo.

 - Et ergonomisk tiltak kan være å bruke stoler og vasker som kan heves og senkes, slik at arbeidsstillingen kan tilpasses og varieres gjennom dagen. Et organisatorisk tiltak kan være å rullere på arbeidsoppgaver for å unngå ensformighet og gi rom for avlastning.

 

Høy jobbmotivasjon, men høyt frafall

Frisører er blant de mest motiverte arbeidstakerne i norsk arbeidsliv. Ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) oppgir hele 91 prosent av frisører og kosmetologer at de har høy jobbmotivasjon, noe som er langt flere enn i arbeidslivet generelt.  Samtidig vet vi at frisørbransjen har et av de høyeste frafallene etter langtidssykefravær, og noen av frisørene vender aldri tilbake til yrket.

 - Det er bekymringsfullt at en yrkesgruppe som opplever så stor arbeidsglede, samtidig har høy risiko for å falle ut av arbeidslivet på grunn av helseplager. Derfor er det viktig at bransjen jobber systematisk og forebyggende med arbeidsmiljøet, slik at flere kan bli værende i et yrke de trives i, sier direktør Ingvill Kvernmo i Arbeidstilsynet.

 

Krevende kunder

Frisøryrket kan også være emosjonelt krevende. Ifølge STAMI oppgir 33 prosent av frisører og kosmetologer at de møter høye emosjonelle krav i jobben, mot 20 prosent i arbeidslivet generelt.  Kundekontakt krever oppmerksomhet, fleksibilitet og evne til å håndtere andres reaksjoner.

 - Frisører møter mange ulike mennesker i løpet av arbeidsdagen, og må være imøtekommende og yte god service, uavhengig av egen dagsform. Slike emosjonelle krav kan være belastende over tid og bidra til både psykiske plager og muskel- og skjelettplager, mener Ingvill Kvernmo.

 - Derfor er det viktig med støtte fra ledelse og kolleger, og at arbeidsgiver legger til rette for åpenhet og refleksjon rundt utfordrende situasjoner, poengterer hun.

 

Komplekst risikobilde

Arbeidstilsynet peker på at det er summen av fysiske belastninger, ensformig arbeid, høye emosjonelle krav og andre forhold i arbeidshverdagen som kan gjøre frisøryrket krevende over tid.  Mange virksomheter ønsker å ivareta arbeidsmiljøet på en god måte, men Arbeidstilsynet ser at det ofte er behov for å styrke det systematiske og forebyggende arbeidet.

 - Erfaringer fra tilsyn og veiledning i bransjen viser at mange har HMS-rutiner på plass, men at bruken og kjennskapen til regelverket varierer. Noen virksomheter mangler verneombud, og selv om frisørvirksomheter har plikt til å være tilknyttet en godkjent bedriftshelsetjeneste, viser tidligere tilsyn at mange ikke oppfyller dette kravet, sier Ingvill Kvernmo.

 

------------

 

Ser på systematisk HMS-arbeid

Temaene Arbeidstilsynet vil legge vekt på i tilsynene, er blant annet systematisk HMS-arbeid, som kartlegging, risikovurdering, handlingsplaner, avvikshåndtering og oppfølging.  De vil se på samarbeid med arbeidstakere og verneombud, og den informasjon og opplæring bedriften gir om ergonomiske forhold. Ikke minst vil de se på bruk av den lovpålagte bedriftshelsetjenesten, særlig i det forebyggende arbeidet.

 

Tema i tilsynet:

  • systematisk HMS-arbeid (kartlegging, risikovurdering, handlingsplan, rapportering og avvikshåndtering) knyttet til forhold i arbeidet som kan bidra til muskel- og skjelettplager
  • samarbeid med arbeidstakere og verneombud
  • informasjon og opplæring knyttet til ergonomiske forhold 
  • aktiv og forebyggende bruk av bedriftshelsetjeneste

 

Slik gjennomføres tilsynene

  • Tilsynene meldes på forhånd.
  • Virksomheten må ha dokumentasjon relatert til tema lett tilgjengelig under tilsynet.
  • Under tilsynet snakker vi med ledelse og verneombud/ansattes representant.
  • Det kan blir aktuelt med befaring på arbeidsplassen og/eller samtale med øvrige ansatte.
  • I etterkant blir det gitt en kort oppsummering og informasjon om videre saksgang.

 

Veiledning på nett (linker)

Se også:

 

 

Ta kontakt med Arbeidstilsynet

- Vi ønsker å etablere en god dialog med frisørbransjen, underveis og i etterkant av innsatsperioden. Vi håper at NFVB kan bistå med å videreformidle veiledning til sine medlemsbedrifter, sier seniorrådgiver Secilie Høybakken Kui i Arbeidstilsynet, Avdeling for tilsyn.  

Arbeidstilsynet kan kontaktes på telefon eller chat

Arbeidstilsynet.no