Økning i andelen elever med direkte progresjon fra vg1 til vg2
På yrkesfaglig utdanning er det 84 prosent av elevene som går videre fra vg1 til vg2 i samme utdanningsprogram. De som ikke går videre gjør enten omvalg til annet utdanningsprogram, går vg1 om igjen eller velger å ikke fortsette utdanningen i videregående skole. Samlet er det nå en større andel elever med direkte progresjon fra vg1 til vg2 enn for 10 år siden, så utviklingen går riktig vei.
Vg 1 FBIE
Etter innføringen av Kunnskapsløftet i 2020, hvor frisørutdanningen ble lagt i det nye utdanningsprogrammet Frisør, blomster, interiør- og eksponeringsdesign – FBIE, har både antallet søkere til vg1 og vg2 økt. Vi håper at denne trenden fortsetter. Bransjen trenger flere motiverte lærlinger.
Flere elever på yrkesfaglig utdanning går rett fra vg2 til vg3/læretid i bedrift.
I 2024 gikk 80 % av elevene på yrkesfaglig utdanning fra vg2 videre til vg3 eller læretid i bedrift. Det er en økning på 1 prosentpoeng fra året før. Studieforberedende utdanninger har en noe lavere utvikling i andelen elever som går videre til vg3.
Andelen elever som går fra vg2 til vg3/læretid har i perioden 2015 til 2024 økt med 8 prosentpoeng. Her også går det riktig vei for yrkesfagene.
Andelen av elevene som velger de forskjellige løpene etter fullført vg2 er ganske stabilt. Ca 47 % går til opplæring i bedrift og 7,5 % går vg3 i skole (det er flere fag som ikke har læretid i bedrift). Andelen elever som velger påbygg til studiekompetanse er 24 %.
For programområdet FBIE er andelen som går til opplæring i bedrift gått ned fra 2022 til 2024 med 3,6 prosentpoeng, andel som går videre til annen yrkesfaglig utdanning har økt med 4 prosentpoeng i perioden, og andelen som tar påbygg har økt med 6 prosentpoeng. Siden FBIE er et forholdsvis nytt utdanningsprogram, er det for tidlig å si noe om årsaker til utviklingen.
Et annet positivt utviklingstrekk er andelen elever på vg2 yrkesfag som ikke fortsetter på videregående opplæring. I 2020 var det 24,2 % av elevene på vg2 som ikke fortsatte sin utdanning med progresjon. Forbedringen til 2024 er på 4 prosentpoeng.
Økning i andel elever fra vg2 frisør som går til opplæring i bedrift
For frisørfaget har andelen som går til opplæring i bedrift økt med 2 prosentpoeng i perioden 2022 til 2024, og andelen som velger påbygg til studiekompetanse har økt med 5,7 prosentpoeng. Andelen elever som går videre til annen yrkesfaglig utdanning er svært liten for frisørutdanningen. Det samme gjelder vg3 i skole (ett år i skole istedenfor læretid i bedrift).
Vg3 påbygg til studiekompetanse
Selv om andelen elever fra vg 2 frisør som velger påbygg til studiekompetanse er høyere enn det som er ønskelig, er denne andelen fortsatt lavere enn for alle yrkesfaglige utdanningsprogram samlet. Så lenge andelen for elevene fra vg2 frisør ikke skiller seg nevneverdig "feil vei" fra resten av den yrkesfaglige utdanningen, anser NFVB at årsaken til elevenes valg stort sett er bevist, og ikke skyldes forhold i bransjen.
Dette er ikke en gunstig løsning, da elevene som velger dette løpet kan oppta elevplasser fra elever med svakere karakterer som kunne blitt gode fagarbeidere i frisørbransjen. For å få til en endring må det bevist og målrettet arbeid med veiledning og informasjon til elevene, og en strategiske grep fra fylkeskommunen med f.eks. å holde antallet plasser på et lavere nivå enn i dag. Erfaring viser at det er veldig krevende å fullføre vg3 påbygg for elevene, så løsningen er nødvendigvis en enklere vei til målet om studiekompetanse.
NFVBs strategi 2025 – 2029
Styrets strategi for perioden 2025 – 2029 har flere områder det skal jobbes med for å øke både søkning og fullføring for frisørutdanningen. Her er det flere enkeltelementer som til sammen skal bidra til resultater. For at vi skal nå målene i strategien vil hele NFVB måtte jobbe målrettet for at resultatene skal komme. Dette er viktig for bedriftene og bransjens framtid.