- Salongen er mitt andre hjem. Det blir gjerne en times treningsøkt på morgenen før første kunde, og det kan bli ekstra trening i helgene. Jeg stortrives med dette, og føler jeg får ekstra energi av å perfeksjonere meg teknisk, sier Andrea. Nå reiser hun snart til VM i Paris.<br/>
- Salongen er mitt andre hjem. Det blir gjerne en times treningsøkt på morgenen før første kunde, og det kan bli ekstra trening i helgene. Jeg stortrives med dette, og føler jeg får ekstra energi av å perfeksjonere meg teknisk, sier Andrea. Nå reiser hun snart til VM i Paris.

- Jeg elsker å konkurrere

 - Det var fantastisk å bli norgesmester i teknisk kombinasjon og vinner i to disipliner, Creative Style og Hair by Night. Nå gleder jeg meg til VM, smiler Andrea Smeby (19). Hun er et strålende eksempel på hva frisørfaget kan by på av faglige muligheter og personlig utvikling.

 - Det som driver meg til å bruke mye tid og krefter på å perfeksjonere tekniske ferdigheter, er først og fremst at det er morsomt å konkurrere.  Jeg er blitt bitt av basillen, for å si det sånn, men har egentlig ikke hatt store ambisjoner om pallplasseringer. Man lærer noe hele tiden, og det får gå som det går når man har gjort sitt beste, sier Andrea Smeby fra PÅHÅRET Studio Høvik.

Norgesmesteren. Andrea Smeby vant to kategorier, Creative Style og Hair by Night, under årets norgesmesterskap.  

Gøy, sosialt og utviklende

Det å tilhøre et konkurransemiljø, og det det sosiale fellesskapet som oppstår når man konkurrerer mot kolleger som driver med det samme, er en stor motivasjonsfaktor, mener hun.

 - Vi blir en sammensveiset gjeng som har det gøy sammen. Det å konkurrere internasjonalt åpner også for å treffe kolleger fra andre land. Så jeg har absolutt ikke tenkt å gi meg med to NM-titler. Konkurransefrisering er min pasjon, sier Andrea.


Lynkarriere

Andrea Smeby har rukket mye i løpet av sin korte karriere i frisørfaget. I en alder av 19 år har hun markert seg innen frisørkonkurranser nasjonalt og internasjonalt. Ild-dåpen var NM i lagkonkurransen for lærlinger, som gikk av stabelen etter covid. I fjor fikk hun 2. og 3. plass i tekniske kategorier under NM. Hun har også deltatt i EuroSkills. Ikke minst kan det nevnes at Andrea er medlem av Foundation Guillaume, Intercoiffures ungdomsorganisasjon. Dette er en verdensomspennende organisasjon for unge talenter som jobber i en Intercoiffure-salong.

 - Jeg må tilskrive mye av æren for at jeg har lykkes så bra til Merete Kvestad Eide i PÅHÅRET Studio Huseby. Hun brenner for konkurransefrisering og har vært en mentor som har kjørt treningskvelder og backet meg skikkelig. Hun er alltid tilgjengelig. Jeg må også berømme sjefen min i PÅHÅRET Studio Høvik, Stina Marie Hægh, som har lagt til rette for treningsøkter.

Jeg har absolutt ikke tenkt å gi meg med to NM-titler. Konkurransefrisering er min pasjon, sier Andrea.

God balanse

Andrea jobber fulle dager i salongen, men er villig til å yte litt ekstra for å utvikle seg faglig og perfeksjonere de tekniske ferdighetene. Det kan bli lange dager medgir hun.

 - Jeg liker gjerne å ta en treningsøkt hver dag før jeg begynner å jobbe med kunder. Det blir også samlinger og trening i helger, men jeg får det til å gå opp. For ikke å brenne meg ut, har jeg imidlertid satt av en dag i uken som er fridag fra trening. Dessuten driver jeg med hest, og det er en avkobling. Så jeg føler at jeg har en balanse i livet.


Alternativ vei til svennebrevet

Andrea startet frisørutdanningen på Rud vgs. i Bærum, men sier at hun var så skolelei etter det første året, at hun måtte tenke på en alternativ vei inn i yrkeslivet. 

 - Jeg må medgi at jeg var skoletrøtt etter vg1. Men jeg hadde vært på utplassering i PÅHÅRET Studio Høvik, og Stina Marie Hægh tok meg under vingene. Skolen var også fleksibel. Det endte med at jeg fullførte utdanningen i salongen, og det ble tilrettelagt fra skolens side at jeg kunne ta et par teoretiske fellesfag utenom. Det gikk bra, og jeg tok svennebrevet før sommeren. Så tommelen opp for at det er flere veier til svennebrevet enn skolebenken, sier Andrea.


 - Konkurranser gjør deg god

Sjefen til Andrea, Stina Marie Hægh, har selv konkurrert under Skills, og er positiv til Andreas engasjement på konkurransearenaen.

 - Andrea har en vilje til å satse, og det er noe jeg støtter med glede. Jeg vil gjerne gjøre mitt til å bidra at hun får realisert sine ambisjoner. I og med at jeg selv har drevet med konkurranser, vet jeg hva som skal til for å lykkes og hva som kreves av innsats. Jeg må si at Andrea har det som skal til for å hevde seg på konkurransearenaen. Jeg er stolt over å ha henne som medarbeider i salongen. Hun er en god ressurs, sier Stina. 

 - Jeg vet av egen erfaring at konkurransefrisering virker disiplinerende. Du lærer å perfeksjonere tekniske ferdigheter og å jobbe på tid. Det er noe du tar med deg inn i ditt daglige arbeid i salongen. I det lange løp blir du rett og slett en bedre frisør, mener Stina Marie Hægh.



Ambassadøren

NFVB setter rekruttering til faget høyt på agendaen, og bruker blant annet konkurranser til å synliggjøre fagets muligheter. Konkurransedeltakerne er også influensere for unge som skal velge yrkesvei. Under NFVBs arrangement Beauty is Business 2024 var det en egen rekruttarena, der skoleelever ble invitert til å høre noen av fagets og bransjens fremste representanter fortelle om sin karrierevei.  Andrea Smeby var her på scenen og fortalte om sin vei inn i faget, og hva det gir henne både personlig og faglig.

Sammen med blant andre forbundspresident Espen Sævold og Jan Thomas sto Andrea Smeby på scenen foran et stort publikum med skoleelever på Beauty is Business og fortalte om sine gleder med faget. 

Daglig leder i PÅHÅRET studio Høvik, Stina Marie Hægh, flankert av NM-vinner Andrea Smeby og lærling Michelle Winnes. – Det å ha lærlinger og være med å utvikle unge talenter, er noe jeg brenner for. Jeg tror det utvikler deg som leder å ha lærlinger. Det å måtte holde deg oppdatert og gi en god opplæring, er givende i seg selv. Men det å ha lærlinger er også med på å sikre rekrutteringen til faget. Det er noe vi alle må være bevisste på, smiler Stina Maria Hægh. - Jeg må også si at lærlingene setter et annet avtrykk på salongen. Det er positivt, legger hun til.

Talentutvikling gir resultater. - Jeg brenner for konkurranser, og bidrar gjerne til å utvikle nye talenter. Det trenger vi for å holde det faglige nivået i bransjen oppe, sier Merete Kvestad Eide. 

Tilbake
ANNET INNHOLD