Norgesmester Leif Anders Øverland er klar for VM i Paris.
Norgesmester Leif Anders Øverland er klar for VM i Paris.

Detaljfokusert norgesmester

Årets norgesmester i Mote kombinasjon, Leif Anders Øverland fra Hannes Frisører i Trondheim, har for lengst markert seg som en av landets fremste frisører. Nå sikter han seg inn på VM i Paris.

- Årets NM var en flott opplevelse. Nivået på deltakerne var imponerende høyt, og det var tydelig at alle hadde gode trenere og støtteapparat, mener Leif Anders Øverland.

Deltakerne hadde to helhetlige frisyrer de måtte utføre innen motekombinasjonen; «Romantic Bridal» og «Wave Style Long Hair».  Sammenlagt­vinneren ble kåret til norgesmester. Leif Anders fikk fjerdeplass i Wave Style Long hair, men var suveren i Romantic Bridal.

Under årets NM konkurrerte Leif Anders i to motedisipliner; «Romantic Bridal» og «Wave Style - Long Hair».

Ble satt på skolebenken igjen

Leif Anders gikk ikke rett til topps i konkurransesammenheng, men han ble oppdaget av legendariske Dag Gustavsen. Det banet vei for en imponerende merittliste.

 - Jeg startet konkurransekarrieren min i 2013 på Julecupen i Trondheim. Der fikk jeg tredjeplass sammenlagt. Etter det deltok jeg i mitt første norgesmesterskap, hvor jeg fikk nest sisteplass. Etter noen år med forsøk ble jeg tatt under vingene til Dag Gustavsen, som så potensialet mitt og trente meg opp. Han ga meg også kreativ frihet og sendte meg på skolebenken for å lære grunnleggende kunst og hårteori fra Pivot Point. Etter det begynte det å gå bra i konkurransene, og jeg vant gull sammenlagt i alle de seks NM-konkurransene jeg deltok i etter det. Jeg har også vunnet tre bronsemedaljer og én sølvmedalje i VM.


Ut av komfortsonen

Frisørfaget rommer uendelige muligheter, og konkurransefrisering utfordrer både faglig og personlig. Leif Anders mener man kan utvikle seg både i bredde og dybde på mange fagområder. 

 - Konkurransefrisering er en utmerket metode for faglig utvikling, og noen ganger en av få måter å tvinge seg selv til å bli bedre på. Som frisør er det lett å falle inn i komfortsoner og ende opp med å gjøre mye av det samme. Man ender også fort opp med at mesteparten av det man gjør, er det man er flinkest til.  Konkurransefrisering tvinger deg ut av komfortsonen, den tvinger deg til å bli bedre på dine svakheter og takle stress, press og følelser bedre.

 - Det er ingen bedre motivasjon enn å gjøre det bra i en konkurranse og få positiv kritikk fra dyktige folk på ditt arbeid, mener han.

Prisfesten 2024. Norgesmesteren får pokalen av NFVB-president Espen Sævold.

Verdiøkende 

Belønningen kommer ikke bare i form av medaljer og faglig utvikling, men også økt oppmerksomhet blant kunder og leverandører.

 - Konkurransefrisering har gitt meg mange muligheter til å delta på arrangementer i forskjellige deler av landet og verden. Det har gitt meg markedsføringsverdi, for salongen, personlig, for kurs, visninger og tillit fra leverandører.  Jeg har imidlertid vært nøye med å alltid opprettholde samme frihet og vil derfor aldri låse meg til en produktserie eller lignende. Slik at jeg får lov til å være ærlig når jeg snakker om hva jeg faktisk liker og ikke liker av produkter og farger, sier han.


Farger i sammenheng

Leif Anders er naturlig nok mer enn middels interessert i hva farger kan skape av effekter. Kombinasjonen av kunderettet salongarbeid, kursing og konkurransefrisering på høyt nivå krever bevissthet på mange nivåer.

 - Frisører har en tendens til å tenke på farge som en egen enhet.  Jeg jobber med fargedesign som det det er; et designelement som er knyttet til noe med form og tekstur.  En farge kan ha mange designprinsipper som gir forskjellige effekter, og nyanser som gir deg forskjellige følelser.  Siden farge alltid er knyttet opp mot noe med form og tekstur, er det først viktig å vite hva fokuset skal være. Skal fargen være i fokus? Ja, da må formen og teksturen fremheve fargen og motsatt om fokus skal være noe annet!  Skal du ha fokus på en form i kort hår? Mørke heldekkende farger fremhever form, men demper tekstur.  Skal du ha fokus på aktivt spill og tekstur? Da vil effekter med striper i alternasjon og lyse farger fremheve tekstur men redusere fokus på form.

 - Det er derfor viktig å vite hva som skal være i fokus, og huske på at alle prinsippene virker sammen for å bestemme hvordan de andre elementene skal henge sammen. Farger står aldri alene!

Farger og følelser

 - Når det gjelder salongkunder, vil vi ofte tenke veldig trendbasert og føler vi alle er ganske oppdatert på hva kundene spør om. Men det er gøy å analysere hvorfor det er slik.  Vi har varme, kalde og nøytrale farger med mange variasjoner innenfor disse, og de gir oss forskjellige følelser. Nøytrale farger - grått, beige og brunt - ser vi mye av i motebildet når det kobles til velstand. Se for deg en typisk Louis Vuitton-veske. Det gir «eksklusive» assosiasjoner, og jeg føler nå at de fleste er der. 

 - Når det gjelder fargemerkene vi bruker i konkurranse, bruker jeg Goldwell Elumen, da disse er de eneste som aldri smitter over.  De er råfine, bra for håret og lette å bruke!

Leif Anders Øverland fra Hannes Frisører i Trondheim, har for lengst markert seg som en av landets fremste frisører. Nå sikter han seg inn på VM i Paris.

Fire hjørnesteiner

 - Jeg forbereder meg til verdensmesterskapet på samme måte som jeg alltid forbereder meg til konkurranser, i henhold til Pivot Points kreative fremgangsmåte. Den er bygget opp av fire hjørnesteiner – Se, Tenke, Skape og Tilpasse:

 

 → SE: Se og observer verden omkring deg, og skap en sammenheng mellom de ulike tingene du ser.  Dette er første steget og der jeg finner inspirasjon i forhold til hva jeg skal gjøre. Jeg søker inspirasjon som gir meg samme følelsene jeg er ute etter fra en oppgave eller et tema. Det er mange måter man kan gjøre det på. Man kan bruke moodboards, man kan skape en bank av inspirasjonsbilder, man kan notere eller knipse fra filmer, fra naturen, man kan til og med bruke musikk for å kjenne hvilken følelse man egentlig søker.

 - Når du har en riktig bank av inspirasjon, bryter du det ned og begynner å analysere hva du egentlig ser i de tre ulike designelementene, form, tekstur og farge, for å skjønne sammenhengen på hvorfor og hvordan den gir deg riktig følelse.

 

 → TENKE: I denne fasen bruker du «materialet» fra inspirasjonen du har samlet, og begynner å sette det sammen for å lage ditt eget design. Jeg liker å tegne de ulike elementene sammen for å visualisere for meg selv et nytt design med de uttrykkene jeg vil fremheve. Jeg starter med formen, deretter teksturen/linjene/retningene og til slutt fargene. I denne fasen vil du allerede begynne å forstå hvordan du blir nødt til å dele inn og fordele håret for å få til å skape det du tenker. For å gjøre det, kan det være nyttig å analysere din egen idé når du har tegningene ferdig.

 

 → SKAPE: I denne fasen setter jeg planen min ut i livet. Jeg begynner å jobbe praktisk, og jeg vet nå hvor langt hår jeg trenger og hvilken hårtype jeg ønsker. Jeg må også vite hvilke produkter jeg må bruke for å skape det jeg ønsker, og vite hvordan de virker sammen.

 - Dette er et steg du ligger i veldig lang tid. I dette steget skal planen din bli et forutsigbart praktisk arbeid innen tidsrammen. Du skal vite at du får til det du skal, på tiden du har å gjøre det på!

 

 → TILPASSE: Her vil du «adde» på med sminke, klær og pynt som vil hjelpe deg å fremheve det du gjør med håret, og kanskje hjelper til å fremheve temaet ditt på frisyrene!  I dette steget kan det også være kult - hvis man har tid - å legge til små detaljer i frisyren som gjør det mer «ditt». Alle har sine egne små styrker de noen gang vil få ekstra frem.

 

 Og til sist: TRENING - trening og trening!!

 

 

Tilbake
ANNET INNHOLD