Ved behandling av hyperpigmentering er det viktig at du ikke går for hardt ut, og at du bruker effektive og trygge ingredienser, sier Ann Kristin Stokke. Denne artikkelen er basert på et foredrag om hyperpigmentering som hun holdt under Beauty is Business 2024.
Ved behandling av hyperpigmentering er det viktig at du ikke går for hardt ut, og at du bruker effektive og trygge ingredienser, sier Ann Kristin Stokke. Denne artikkelen er basert på et foredrag om hyperpigmentering som hun holdt under Beauty is Business 2024.

Hyperpigmentering - årsak, triggere og behandling

For å få gode resultater i behandling av hyperpigmentering, må du vite hva du gjør, ellers kan du gjøre vondt verre. 

 

Ifølge Ann Kristin Stokke, fagsjef i Skintific AS, er det stor etterspørsel etter behandlinger og produkter som kan lysne pigment og fremkalle den jevne fine gløden i huden. Men som behandler bør du vite hva du gjør. 


Du må kjenne Fitzpatrick-skalaen

Fitzpatrick-skalaen rangerer hudtyper i seks grupper, basert på mengden melanin i huden. Denne skalaen brukes ikke bare til å vurdere risikoen for solbrenthet, men vil også være en indikator på hudens reaksjon på behandlinger som for eksempel laser og kjemiske peelinger. 

Pigmentet vårt, melanin, spiller en viktig rolle i å beskytte huden mot skader. Det er involvert i flere prosesser i huden, og er en del av immunsystemet. De lyseste hudtypene i Fitzpatrick-skalaen har en naturlig UV-beskyttelse på rundt faktor 2, mens de mørkeste kan ha så høy som faktor 13. 


Vær oppmerksom på triggere

Alt som trigger inflammasjon i huden, det være seg en kvise, et skrubbsår, kjemisk peeling og laser, vil stimulere melanocyttene til å produsere mer pigment. Derfor er det viktig å være forsiktig i behandling for ikke å utløse mer pigmentproduksjon. 

Det er stor forskjell på de forskjellige Fitzpatrick-typene. De mest melaninrike hudtypene har veldig lett for å danne hyperpigmentering i forbindelse med skader og kviser, men også ved behandlinger som for eksempel voksing, kjemisk peeling og laser. 

Hvis du har en del kunder med melaninrik hud anbefaler Stokke et svært lærerikt kurs som du kan ta på nett: treatingmelaninrichskin.com 

Start riktig

Ved behandling av hyperpigmentering, må du alltid behandle inflammasjonen først, og deretter styrke hudbarrieren med fukt og reparasjon.

Det er en fin balansegang å behandle hyperpigmentering, og sterke produkter kan skape inflammasjon i huden, og dermed forsterke pigmentproblemet. Derfor er det viktig at du ikke går for hardt ut, og at du bruker effektive og trygge ingredienser som ikke går på kompromiss med hudhelsen. Syrer som ofte brukes i behandling er: Azeliansyre, AHA-syrer, salisylsyre, tranexamsyre, gresskarenzym og PHA. Vitaminer som retinol, C-vitamin og niacinamid er også effektive. Det samme er plantestoffer som blant annet Omega 3 fra alger, lakrisekstrakt, ashwaganda og shiitakesopp. 


Et godt samarbeid med kunden er viktig for et godt resultat

→ Start med konsultasjon og hudanalyse

Samtalen du har med kunden er ekstremt viktig for å få resultater. Det er også viktig at kunden forstår at de må bruke produkter hjemme mellom behandlingene og at det kan ta tid før resultatene kommer.

 

→ Skreddersydde behandlinger

Et godt samarbeid med kunden er viktig for best mulig resultat. Start gjerne med en kjemisk peeling og la kunden følge opp hjemme med et seks ukers hudprogram kombinert med salongbehandling hver 14 dag. Det er også viktig at kunden er villig til å beskytte seg mot UV-stråler med høy SPF.

 

→ Viktig med forventningsavklaring 

Vi glemmer gjerne underveis hvor ille utgangspunktet var, så ta før- og etterbilder for å vise kundene forskjellen. Minn dem på hvordan de så ut. Du trenger ikke nødvendigvis VISIA-maskin. Du kan godt ta bilder med mobilkamera. Sørg bare for å ta i akkurat samme lys, gjerne på samme sted og fra forskjellige vinkler, samt nærbilder. 

 

Artikkelen står på trykk i magasinet Hud & velvære nr. 2 2024.

10 triggerfaktorer som stimulerer melaninproduksjonen

→ UV-stråler: Langvarig eksponering for sollys, spesielt uten tilstrekkelig beskyttelse.

→ Forurensing: En tysk studie på 400 kvinner viste en økning på over 20 prosent mer hyperpigmentering i luftforurensede områder. 

→ Stress: Kronisk stress og økt produksjon av stresshormoner kan stimulere melanocyttene. 

→ Hormonelle endringer: Graviditet, overgangsalder eller bruk av p-piller.

→ Sorg: Emosjonelt stress, inkludert sorg eller depresjon. 

→ Inflammasjon: Betennelse i huden forårsaket av kviser, sår eller andre hudlidelser.

→ Skader: Små traumer eller irritasjoner i huden, som kviser eller skrubbsår.

→ Medikamenter: Visse medisiner, som retinoider, isotretinoid og antibiotika.

→ Hormonterapi: Hormonbehandling, som for overgangsalderen eller andre hormonelle forstyrrelser.

→ Genetikk: Vår genetiske disposisjon kan også spille en rolle i hvordan huden reagerer på ulike stimuli.


UV-flekker, melasma og postinflammatorisk pigmentering

Aldersflekker blir tydeligere i 40-årene. 90 prosent av alle 60-åringer har solar lentigo. Flekkene kan se ut som fregner som ikke lysner om vinteren. Etter fylte 30 år mister vi cirka 10 prosent av pigmentcellene våre for hvert tiår. Så etter hvert som vi blir eldre, vil de pigmentcellene vi har igjen, klumpe seg sammen i ujevne flekker. 

 

Melasma er et fellesord for hormonell pigmentering. Hele 70 prosent av alle gravide får en eller annen form for melasma. Det viser seg ofte som et sommerfuglmønster i ansiktet. Noen kaller det verdenskart. Hvis melasma skyldes p-pillebruk eller hormonterapi i forbindelse med overgangsalder, kan hyperpigmenteringen også dukke opp som den klassiske hormonbarten. Også sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan føre til mye hyperpigmentering.

 

Postinflammatorisk hyperpigmentering øker med alderen fordi det henger sammen med dårligere sårtilheling og saktere avskallingsprosess fordi det tar lengre tid for cellene i basalcellelaget å komme opp til overflaten og skalle av. Mange kvinner i perimenopausen sliter med dette etter kviseutbrudd. 

Tilbake
ANNET INNHOLD