Fafo-undersøkelsen viser igjen at de aller fleste av oss trives svært godt i yrket vårt. Det er en bekreftelse man merker ute i salongene - og det varmer hjertet!
Fafo-undersøkelsen viser igjen at de aller fleste av oss trives svært godt i yrket vårt. Det er en bekreftelse man merker ute i salongene - og det varmer hjertet!

Et yrke man trives i

Entusiasmen etter vårens vakreste eventyr, “Beauty is Business” har ikke roet seg helt i meg ennå.  Årets venue var helt strålende. Gode fasiliteter, mange utstillere, dyktige konkurransedeltakere, flotte show, og ikke minst mange fantastiske kollegaer som gjorde sitt til at dette ble et uforglemmelig arrangement.

På landskonferansen fikk vi presentert to nye bransjerapporter: Frisør- og velværeundersøk­elsen 2023 (Fafo-rapporten) og NFVB sin egen omdømmeundersøkelse laget sammen med NHO Service og Handel. De utfyller hverandre og vil være til stor hjelp i NFVBs arbeid og prioriteringer. I Fafo-rapporten er det to utfordringer som jeg mener vi må finne gode løsninger på i den neste strategiperioden vår.  


For det første er det er 90 % kvinner i bransjen! Hvordan er vi blitt en slik feminin bransje, og hva kan vi gjøre med det? Det er synd om vi i utgangspunktet bare rekrutterer fra halve befolkningen. Her må vi sammen meisle ut fremtidens bransje, og finne de rette triggerpunktene for å tiltrekke oss guttene. Personlig mener jeg vi må endre på utdanningen vår, skille mer på maskuline og feminine retninger, men ikke kompromisse på felles faglig grunnkompetanse. Og synliggjøre mulighetene som ligger i det å ha et slikt internasjonalt yrke.

Hvordan er vi blitt en slik feminin bransje, og hva kan vi gjøre med det?

For det andre må vi klare å sysselsette innvandrere med frisørfaglig bakgrunn.  Hvis vi skal kunne bruke yrket vårt ute, må det også være mulig å bruke kompetanse fra andre land i våre salonger her hjemme. Prosjektet «Integrering starter i bedrift» er en smart vei å gå her. Agder fylke er allerede godt på vei med sitt pilotprosjekt på dette feltet.

Hvis vi skal kunne bruke yrket vårt ute, må det også være mulig å bruke kompetanse fra andre land i våre salonger her hjemme.

Det gleder meg at vi også kan lese at snittalderen i yrket har steget fra 36 til nesten 40 år. Nå må vi passe på at vi ikke blir tatt av eldrebølgen. Vi må rekruttere!  Dette jobber også NFVB med, og rekruttarenaen på Beauty is Business er ett tiltak for å motivere ungdom og vise dem at dette er en bransje med fantastiske muligheter og veldig mye glede.

 

Akkurat nå er jeg på vei til årets lønnsforhandlinger mellom Frisørenes fagforening og NFVB. Jeg er spent på hvordan utfallet av årets forhandlinger blir. Med et lønnsnivå i bransjen i 2023 på nesten 93 % av en industrilønn må jeg si at vi er på rett kurs. Lønnsoppgjøret er et lagspill, NFVB og Fagforbundet Frisørenes Fagforening (FFF) er enige om målet:  Vi skal ikke være en lavtlønnsbransje. Riktig lønnsnivå er med på løfte bransjens omdømme.

Dyrtid har rammet bedriftene like hardt som medarbeiderne. Hvordan kan vi sammen finne løsninger som gir lønnsomme bedrifter og konkurranseriktig lønnsnivå? 

Oppdatert 04.06.24: Enighet om ny frisøroverenskomst

 

Er du på jakt etter inspirasjon til høsten, vil jeg anbefale å følge frisørlandslaget vårt til Paris i oktober.  Der vil du oppleve stor messe, fantastiske show og visninger. Og ikke minst Norges beste, mot verdens beste frisører i action.  VM i Paris er en unik mulighet til å oppleve fag og storby i én match. Bedre inspirasjonskurs skal du lete lenge etter.

 

Fafo-undersøkelsen viser igjen at de aller fleste av oss trives svært godt i yrket vårt. Det er en bekreftelse man merker ute i salongene - og det varmer hjertet!

 

God sommer!
Espen


 Artikkelen står på trykk i magasinet FRISØR nr 2 2024 


Tilbake
ANNET INNHOLD