- Vi tar frisørbransjens ønsker om å rekruttere flere gutter til faget på alvor. I år har vi 12 gutter på Vg1 FBIE, og vi satser tungt på et læremiljø som gjør at vi får de videre med oss på Vg2. Vårt mål på sikt er å ha 50/50 gutter og jenter som elever, sier daglig leder Elisabeth Kristiansen Martini, Edvard Munch Vgs. Studio E.
- Mens vi i oppstarten hadde én gutt på Vg1 med retning frisør, har vi nå 12 gutter av totalt 42 elever på høstens kull. Det synes vi er en gledelig utvikling. Skal vi lage et godt læringsmiljø for gutter, er det flott at de opplever at de ikke er alene, men en del av et sammensatt miljø. Jeg mener oppriktig at blandede klasser er positivt, sier Elisabeth Kristiansen Martini.
Skolen utnytter de mulighetene som ligger i læreplanene, mener Elisabeth.
- Vi jobber aktivt med å bruke handlingsrommet i læreplanene. For å stimulere gutta til å fortsette på Vg2, har vi fleksible opplegg som gjør at de kan følge sine interesser. Vi har også tett kontakt med salonger. Hvis en elev ønsker praksisplass i en barbershop, får vi gjerne til det. Er det andre preferanser, prøver vi å imøtekomme ønskene så langt vi kan gjennom vårt etablerte nettverk.
- Studio E ble lansert i 2020. Men vi startet ikke på scratch. Tilbudet innen Vg1 frisør, blomsterdekoratør og interiør- og eksponeringsdesign - FBIE - ble flyttet over fra Kuben Vgs. til Edvard Munch Vgs. Lokalene i Oslo sentrum er også attraktive, og vi opplever at vi nå er et populært studietilbud, sier Elisabeth Kristiansen Martini.
Gutta på Studio E er særdeles velkomne som fremtidige frisører. Studio E opplever en økt interesse for Vg2 Frisør.
- Vi har også bransjedager med speed-dater, der vi inviterer inn salongledere og opplæringskontorer for presentasjon av sin virksomhet. Det gir elevene inputs om mulighetene som ligger i frisøryrket. For å gi gutta inspirasjon, sørger vi også for å ha en bredde i programmet. Eksempelvis har vi besøk av barberere. Norges verdensmester Karam Abdelhadi har også vært på besøk. Han er en viktig rollemodell, en elevene kan bli inspirert av og se opp til. Leif Anders Øverland fra Hannes Frisør i Trondheim, Raj The Barber og Pels Pels har også vært her og gjennomført Barber og Fade kurs med våre elever. Det var populært.
- Bransjedagene er også et bindeledd ut mot salongene som elevene til slutt skal jobbe i. Et viktig element i alt vi gjør, er å svare på bransjens behov for arbeidskraft. Utplasseringene bidrar også til en forventningsstyring, der elevene opplever hva som faktisk kreves av en frisør. Vi har et tett samarbeid med salongene, så elevene ikke opplever et «praksissjokk».
- Men det er også viktig å holde en dialog med foreldrene, så de får en forståelse av det vi holder på med, og mulighetene som finnes i frisørfaget. Det er viktig for å forhindre frafall.
Selv om rekrutteringen av gutter er inne i et positivt spor, mener Elisabeth Kristiansen Martini at karakterpresset er et hinder for at flere gutter søker seg til frisørutdanningen.
- Vi er en populær skole, og elevene tas inn basert på karakterer. Vi har gjennomgående et høyt snitt for å komme inn på grunnutdanningen. Det er ofte slik at jentene gjennomgående har bedre karakterer enn gutta fra grunnskolen, og det er et hinder som vi ikke kan gjøre noe med. Mens det innen enkelte andre fag er praksisbasert opptak, må vi forholde oss til karakterpresset, som gjør at praksisorienterte gutter kanskje ikke alltid når opp i konkurransen om plassene, mener hun.
Frisørverdensmesteren Karam Abdelhadi besøker Edvard Munch Vgs. og deler sin kunnskap og inspirerer elevene.
En rask spørrerunde blant noen av gutta, viser at de har vært bevisste på valg av studieretning og ambisjoner om å fortsette på Vg2 frisørfaget.
- Jeg har vært interessert i frisørfaget ganske lenge, og trives godt på Studio E. Jeg har i grunnen ingen spesielle preferanser, men ønsker å utvikle ferdigheter i flere disipliner, sier Elmer.
- Helt siden jeg var liten har jeg ønsket å jobbe kreativt med mennesker. Det å klippe og style hår gir meg utløp for mine kreative sider, sier Boyko.
- Det som appellerer til meg med frisøryrket, er gleden ved å jobbe kreativt. Dessuten at ingen hverdager er helt like.