Merete Kvestad Eide fra PÅHÅRET fulgte nøye med på fremtidens frisører under årets NM.
Merete Kvestad Eide fra PÅHÅRET fulgte nøye med på fremtidens frisører under årets NM.

Du som er leder må gå foran

Konkurransefrisering handler om mer enn å få en plassering. Det handler om å utvikle faget og bygge omdømme. Det er trener Merete Kvestad Eide krystallklar på.

– Jeg synes det er spesielt hyggelig å følge de unge. Å se dem gro. Det at de deltar er kjempeviktig, både for dem selv og faget. Som frisør får du en posisjon i bransjen ved å konkurrere, og vi får vist frem bredden i håndverket. Her ligger det så mange muligheter, sier hun.

– Jeg var ganske rolig i starten, men to minutter før start oppdaget jeg at føneren ikke fungerte. Da ble jeg stresset, ler Isabella Nguyen. 

Hun har akkurat deltatt i sitt første norgesmesterskap i frisering, sammen med klassekameratene Jace Rasmussen og Arxhina Haziri. Fra sidelinjen har Merete Kvestad Eide fulgt nøye med på fremtidens frisører.

Fremtidens frisører. Klassekameratene Isabella Nguyen, Jace Rasmussen og Arxhina Haziri fra Edvard Munch vgs. har deltatt i sitt første norgesmesterskap i frisering.  

Gir mestringsfølelse

Isabella, Jace og Arxhina kan bli ferske tilskudd Meretes trenerportefølje – om de vil. Enn så lenge er de frisørlever ved Studio E på Edvard Munch VGS. Det er der de har trent til nå, men snart skal de ut i felten ved ulike På Håret-lokasjoner.

 – Jeg tar imot alle som ønsker å konkurrere, samtidig som jeg våger å stille litt krav til de som ikke umiddelbart vil, sier Merete med et lurt smil. 

– Konkurransefrisering får oss ut av komfortsonen, og det har vi alle godt av, legger hun til.

Isabella er enig i det. Hårfønerkrisen ble avverget, og nå kan hun puste lettet og stolt ut.

 – Jeg var ikke så giret på konkurranse i starten, men etter hvert begynte jeg å tenke at dette klarer jeg, forteller hun. 

 – Det gir mestringsfølelse, supplerer Jace og Arxhina. 

Rom til å være annerledes

I tillegg til å bygge mestringsfølelse og erfaring hos deltakerne, er konkurransearenaen viktig for å vise frem mangfoldet som finnes i bransjen. Det er de tre frisørelvene overbeviste om.

– Det er rom for å være annerledes og gjøre noe praktisk ut av kreativiteten din, i frisøryrket. Ikke bare på konkurransearenaen, men i hverdagen. For kunden din kan ny hårfarge eller frisyre være noe de går og gleder seg til lenge, og det betyr mye for den det gjelder, forklarer de.  

Merete tror det at hun har konkurrert selv, har vært viktig i prosessen med å få de unge med. 

– Som leder må du gå foran. Det er slik du får med de unge ved din salong, avslutter hun. 

Konsentrert arbeid. Konkurransefrisering utvikler deg som fagutøver. 

Lang erfaring

I hverdagen er Merete daglig leder ved PÅHÅRET Huseby. Hun har 45 års fartstid i frisørbransjen, og konkurransefrisering har vært med mer eller mindre fra start. 

 – Først var jeg konkurransefrisør i mange år selv, og har konkurrert både nasjonalt og internasjonalt. Du blir kjent med en annen del av faget på denne måten, en kunstnerisk del, samtidig som du utvikler deg som frisør. Det gav meg så mye, at jeg ønsket å gi videre, forteller hun.

De siste 15-20 årene har hun derfor vært trener. På samme måte som da hun konkurrerte selv, innebærer trenerjobben mye reising. Innad i Norge, men også utenfor landegrensene. Hun har trent deltakere til verdensmesterskap i frisering, samt til håndverkkonkurransen WorldSkills. I september i år skal hun følge en av de hun trener til EuroSkills i Gdansk


Artikkelen står også på trykk i magasinet FRISØR nr 2 2023.

Du kan lese NFVBs publikasjoner digitalt HER.

Tilbake
ANNET INNHOLD