De beste av de beste. Det var svært god deltakelse til bedriftskategorien i år. Alle de nominerte fremstår som vinnere i bransjen, men vinneren blant vinnere kåres på NFVBs Prisfest lørdag 25. mars på Skur 13.
Gjennom kåringen av Årets Hudpleiebedrift, Årets Frisørbedrift og Årets Frisørkonsern setter NFVB fokus på en rekke kriterier som alle bidrar til gode, trygge og fremtidsrettede arbeidsplasser. Dette bygger også opp om bransjens gode omdømme. Juryen har hatt en omfattende vurdering, og mange flere bedrifter enn de nominerte fremstår som fantastiske arbeidsplasser.
De nominerte er:
Årets Hudpleiebedrift
Årets Frisørbedrift
Årets Frisørkonsern
Vinnerne kåres under Prisfesten lørdag 25. mars på Skur 13.
Konkurransens to trinn
I runde 1 ble alle medlemsbedrifter i NFVB invitert til å være med i konkurransen ved å fylle ut et digitalt spørreskjema. De skulle skrive en kort tekst om hvorfor de mente bedriften fortjente å vinne denne prisen, og fortelle hva bedriften har gjort det siste året som har bidratt til utvikling av bedriften og trygging av arbeidsplasser og videre drift. I tillegg skulle de svare på flere enkle kontrollspørsmål om bedriften. Juryen hentet også ut regnskapstall fra Brønnøysundregistrene, med vurdering av likviditetsgrad, lønnsomhet og soliditet.
I juryarbeidet vurderes hver enkelt deltakers besvarelse og de forskjellige deltakerne opp mot hverandre. Med maks uttelling av poeng på de fire hovedområdene som var til vurdering, fordelte dette seg på følgende måte i runde 1:
1/3 Hvorfor bør min bedrift vinne denne konkurransen i år?
1/3 Enkeltspørsmål om bl.a. bedriften har forskjellige lovpålagte ordninger på plass
1/6 HMS/Sykefravær/Kundebehandling - rutiner
1/6 Økonomi
Etter at jurymedlemmene hver for seg hadde satt poeng for hver deltaker, stod man igjen med et antall deltakere som gikk videre til runde to.
I runde 2 skulle deltakerne gi en mer fyldig dokumentasjon på følgende områder:
Vurderingskriterier:
Redegjørelse for en rekke personalspørsmål. Det inkluderer blant annet muligheter til videreutvikling/utdanning og kompetansepåfyll, arbeid med HMS/internkontroll og sykefravær, samt intern kultur- og teambygging. Spørsmål om bedriften har en strategi for å bidra til at de ansatte både blir i bedriften og i faget. Snittlønn for utlærte svenner og sykefraværet har også vært del av vurderingen.
Bedriften må beskrive de viktigste målene for dens markedsførings- og salgsplan, og hvordan denne planen bidrar til merkevarebyggingen av bedriften.
Spørsmål om bedriften har en strategi for å bidra til å opprettholde og heve faget og bransjens omdømme, og hvordan den jobber med dette. Hvilke bærekraftsmål har man, og hvordan jobbes det med utvikling og implementering av dette i bedriften. Hva bidrar bedriften med utover eksisterende lover og regler til å ta sosiale og miljømessige hensyn.
Informasjon om diverse økonomiske opplysninger. Kort redegjørelse for bedriftens budsjettarbeid og planer, samt redegjørelse/analyse for hvordan årsresultatet ble i forhold til planen/budsjettet. Juryen ser på blant annet på resultatgrad/lønnsomhet, likviditetsgrad, soliditet, varekostnader og lønnskostnader i forhold til omsetning.
Samlet vurdering av bedriftens presentasjon og prestasjoner, sett i lys av blant annet marked og muligheter. Juryen har gått grundig igjennom hver bedrifts dokumentasjon individuelt, og til slutt gjennomført et jurymøte for å gjøre en siste vurdering sammen for å få det endelige resultatet.
Poengskala 5-10-15-20-25 på hvert område:
Poengskala 2-4-6-8-10 på hvert område:
Juryen
Juryen er satt sammen av representanter fra Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Frisørleverandørenes forening (FL).