Prisgrossist. Thomas Mørk fra Novoo i Oslo hentet hjem mange priser fra Årets Frisør 2022, deriblant Årets Herrefrisør.
Prisgrossist. Thomas Mørk fra Novoo i Oslo hentet hjem mange priser fra Årets Frisør 2022, deriblant Årets Herrefrisør.

Et perfeksjonert blikkfang

 - Jeg ville speile det som skjer på trendfronten akkurat nå, og strekke det litt lenger, skape et perfeksjonert blikkfang som får betrakteren til å stoppe opp, smiler Thomas Mørk i en kommentar til den prisvinnende kolleksjonen i Årets Herrefrisør 2022.

I prosessen med å skape uttrykk, velger Thomas å tenke «ut av boksen».

 - Jeg er villig til å ta sjanser. Strekke ting så langt at betrakteren som ser bildene tenker; Oi, dette fanger min interesse. Jeg vil skape uttrykk som «pops out of the wall». Men det blir en balansegang. Det må ikke bli sirkus, man må heller vektlegge detaljer som skaper en helhet som gjør bildene interessante.  Det krever noen tekniske ferdigheter med et sikkert grep for hva som er tidsånden.

- Man må tørre å utfordre seg litt, gå ut av komfortsonen. Men det krever at man behersker tekniske ferdigheter til fingerspissene, hvis man skal lage et noe som fanger dommernes interesse, både kunstnerisk og teknisk, mener Thomas Mørk, som i 2022 ble trippelvinner i Årets Frisør i kategoriene Årets Herrefrisør,  Årets Avant Garde 2022 og Årets Frisør region 4.

Full kontroll

Mens mange støtter seg til å samarbeide interaktivt med fotografen, er Thomas kjent for å være «hands-on» på alle deler av prosessen.

 - Jeg liker å ha regien på egne arbeider. Jeg vet hva jeg vil kreere på forhånd, men er også åpen i prosessen og alltid klar for «art-by-accident». Etter å ha funnet frem til modeller, ønsker jeg at fotografen jobber frem det uttrykket som er i mitt hode.  Jeg har også hatt gleden av veldig dyktige fotografers innspill, og synes det er supert å få hjelp og bidrag fra mine kollegaer på jobb i produksjonsarbeidet. Vi hjelper hverandre og bidrar med hverandres kompetanse. Det blir et bra teamsamarbeid til felles glede og læring.

 - Det gir meg en tilfredsstillelse å vite at resultatet har blitt nøyaktig slik jeg har planlagt det, legger han til. 


Løfter frem herrefaget

Thomas Mørk er trolig den mestvinnende konkurransefrisøren i Norge. Han har blitt nominert eller vunnet priser i fotokonkurransen Årets Frisør hvert eneste år helt siden han sendte inn sitt første bidrag i 2004. Samtidig har han sikret seg utallige pokaler fra konkurransefriseringsarenaen gjennom årene, både i NM, EM og VM. Vi snakker om en av Norges mest profilerte hårkunstnere med et sikkert blikk for hva som skal til for å vinne konkurranser, og en stålvilje til å presse seg langt ut over komfortsonen til de fleste frisører. Thomas betrakter seg like mye som en kunstner, som en frisør.

 - Jeg har også jobbet med musikk og billedkunst. Det er et kunstnerisk gen som jeg liker å utvikle. Så det passer meg veldig godt å jobbe med fotokonkurranser, sier Thomas, som nå har lagt live-konkurranser på hylla.

 - Det blir rett og slett for mye å prestere på alle områder, tids- og engasjementsmessig. Når det gjelder fotokonkurranser kan jeg styre dette mer etter hverdagen, så det har jeg tenkt å fortsette med. Det blir nok til at jeg jobber frem en eller flere kolleksjoner til Årets Frisør 2023.


Tommelen opp

Endringen av kategoriene i Årets Frisør er positive, mener Thomas. 

- Det er viktig og riktig at man har fått en kategori for Årets Kolorist, og at det også er en pris for Årets Kreative Team. Ikke minst det at man igjen kan konkurrere i en egen herrekategori, er noe jeg vender tommelen opp for. Basert på egne erfaringer har det vist seg at det nesten er umulig å bli kåret til Årets Frisør hvis man sender inn en herrekolleksjon. Damefrisering har så mye mer å spille på når det gjelder volum, farge, styling og ikke minst make-up. Jeg sendte en gang inn en herrekolleksjon, og ble ikke en gang nominert, mener jeg å huske. Nå er det blitt mulig å konkurrere med herrekolleksjoner. Det har vært en etterlengtet mulighet for mitt vedkommende, sier prisvinneren.


Artikkelen står også på trykk i magasinet FRISØR nr 4/2022.
Du kan lese alle NFVBs magasiner digitalt HER.

Tilbake
ANNET INNHOLD