Skolevalget: Frisøryrket er trygt, trivelig og gir mange muligheter for utvikling.
Skolevalget: Frisøryrket er trygt, trivelig og gir mange muligheter for utvikling.

Hvorfor bli frisør?

Innen 1. mars hvert år skal skoleelever gjøre ett av sitt livs viktigste valg: Hvilken yrkesretning skal jeg velge? Det er mange, gode grunner til å bli frisør. Alle eiere og ansatte i NFVBs frisørbedrifter er ambassadører for faget, og kan fortelle skoleungdom om hvorfor det er et godt yrkesvalg. OBS! "Ungdom i alle aldre" kan også søke ulike privatistskoler. Se oversikt nederst i artikkelen.

Av: - NFVB
Sist oppdatert: 2024-04-18T11:31:47.0000000Z

Tre gode grunner til å bli frisør:

  • Trygg jobb

Frisør er et fremtidsrettet yrke. Det vil alltid være etterspørsel etter frisørtjenester. Som lærling tjener du også penger under utdanningen, og er nærmest garantert jobb etter bestått svenneprøve.

  • Høy trivsel

Visste du at frisører er blant de som trives best i jobben sin? Hvert år er frisører helt i toppen av trivselsundersøkelser blant alle yrker. Jobben er sosial, og fornøyde kunder skaper smil og glede.

  • Mange muligheter

Som frisør kan man utvikle seg faglig gjennom hele yrkeslivet. Det er også mange tilknyttede fag og fagområder man kan ta tilleggsutdannelse i. Det er store muligheter for at man kan få en ledende stilling i bedriften. Noen blir også eier av egen salong, kanskje den store drømmen for mange.

 

Myter om frisøryrket

Dessverre er det fortsatt folk som snakker ned frisøryrket, basert på ukunnskap og gamle "sannheter". Mytene kan raskt tilbakevises med dokumenterte bransjefakta.

 

Myte: Frisører tjener dårlig

FaktaDyktige frisører kan tjene svært godt
Frisøryrket er i stor grad et prestasjonsyrke, og man har en unik mulighet til å påvirke egen lønn. Lønnssystemene i de fleste bedrifter er bygget på en fast minstelønn, med ulike provisjonslønnsystemer på toppen av dette. Opparbeider man seg en fast kundekrets og har lite dødtid, vil man kunne tjene betydelig mer enn det som er fastsatt i tariffavtalen.

Tariffavtalen for frisørbransjen ivaretar det økonomiske sikkerhetsnettet gjennom garanterte minstelønner

 

Myte: Det er et helsefarlig yrke

Fakta: Frisører er lite eksponert for helsefare
De siste 20-30 årene har bransjen og faget gjennomgått store forbedringer på nær sagt alle områder som har betydning for helse, miljø og sikkerhet.

Regelverket for kjemiske produkter, som er underlagt Mattilsynet, er vesentlig forbedret. En felles europeisk kosmetikklovgivning har skjerpet reglene ytterligere. Det er samtidig krav om god ventilasjon i frisørbedriftene, med normer fastsatt av bransjen og myndighetene i fellesskap.

Siden 90-tallet har bruk av hansker vært en selvfølge ved bruk av kjemiske stoffer. Kunnskapen om at fuktighet og såpe eksponerer huden enda mer for sensibiliserende stoffer har gjort at man anbefaler hansker også til vått arbeid.

Frisøryrket kan være fysisk anstrengende, ved at man går og står mye. I tillegg bruker man hender og armer i stillinger som kan gi smerter, særlig dersom arbeidsstillingen er feil. Dette er et område som bransjen selv anser for å være den største utfordringen i framtiden, og kunnskap om dette er grunnleggende i opplæringen. Arbeidsgiverne skal også sørge for god opplæring, godt utstyr og gode lokaler.  Ansatte som forebygger belastninger med trening og fysisk aktivitet står godt rustet til frisørjobben. 

 

Myte: "Bare" frisør

FaktaEt svennebrev er et godt kompetansebevis
Folk er mer opptatt av hår og skjønnhet enn noensinne. Da vet de også at en dyktig frisør er godt utdannet. En moderne frisørsalong er en profesjonell leverandør av fagkunnskap og kundeservice. Frisørutdanningen er også inngangsporten til mange andre spennende jobber i bransjen, både faglig, kreativt eller som leder. Kunnskapen om mennesker og god kundebehandling er også noe man tar med seg uansett hva man velger å jobbe med i livet.

En frisør kan skape en helt ny person, og ikke bare i det ytre. Den mellommenneskelige kontakten, og den velværeopplevelsen en frisør kan gi, betyr mye for kundene også på det indre plan.  Derfor er de fleste frisører svært glade i yrket sitt og i jobben sin. Forskning viser at det er nesten ingen andre yrker hvor fremtidstroen er større enn i frisørfaget.

 

 

Hvem passer til å jobbe som frisør? Hva krever bransjen av en frisør?

For å lykkes som frisørlærling må eleven: 

Være kreativ og sosial

Frisørfaget passer for elever som er kreative og sosiale. Siden ingen mennesker er like, vil en frisørs hverdag bestå av å møte nye utfordringer hos hver eneste kunde. Det krever at man er faglig dyktig, i tillegg må en like å omgås mennesker og ikke minst kunne kommunisere.  Få yrker gir så store muligheter til å bruke seg selv og sine evner som frisøryrket. 

Være faglig dyktig

En frisør skal gjøre ferdig flere arbeider i løpet av en dag. Jobben frisøren har gjort blir hele tiden bedømt av kunden. For å få til et godt sluttresultat må en frisør ha sans for form og farge, og kunne tilegne seg kunnskaper i geometri og kjemi. Det kreves høy faglig kompetanse å få det resultatet kunden ønsker.

Respektere andres tid

Elever med stort fravær fra videregående skole, og manglende eksamener, vil ofte få problemer hvis de velger et yrke som frisør. En frisørs hverdag består av et næringsliv der åpningstider, arbeidsplaner, skift og kundeavtaler er de bærende elementene. De som velger faget må derfor ha evne til å respektere andres tid for å lykkes.

 

Filmer og presentasjoner om frisørutdanningen

Under finner du linker til noen filmer og presentasjoner om frisørutdanningen.

Opplæringskontoret for estetiske fag (Nord-Norge)

Narvik videregående skole (Nordland)

Aglo videregående skole (Trøndelag)

Ås videregående skole (Viken)

Haugaland videregående skole (Rogaland)

NFVB TikTok - Bli frisør!

NFVB TikTok - Mathilde

NFVB TikTok - Jonathan

NFVB TikTok - Gro

NFVB TikTok - Drømmer du om...

NFVB TikTok - Coma frisør


Vil du vite mer?

Se vilbli.no eller www.utdanning.no

 

OBS! Landets privatistskoler har andre søknadsfrister/oppstartstider.

For mer informasjon, se:



Tilbake
ANNET INNHOLD