Dual Air har mange frisører og frisørskoler som brukere. Nå fastslår en SINTEF-rapport hva det betyr for arbeidsbelastningen.
Dual Air har mange frisører og frisørskoler som brukere. Nå fastslår en SINTEF-rapport hva det betyr for arbeidsbelastningen.

Forskningsrapport fastslår at Dual Air reduserer risikoen for muskel- og skjelettskader

En nylig publisert forskningsrapport utført av SINTEF bekrefter at den norskutviklede føneren Dual Air reduserer risikoen for belastningsplager i skuldre, arm og håndledd. Ved bruk av sensorer og video har forskere ved SINTEF målt frisørenes armvinkel når de føner.

Dual Air er basert på en banebrytende ergonomisk løsning, som innebærer at frisørene føner med armene fremover og mer inntil kroppen. Det utgjør et viktig element i forebyggelsen av belastningsskader. Med ordinære fønere holder man gjerne armene ut til siden fra kroppen, og ofte opp i en 90 graders vinkel.

Vinkelen - ikke vekten - avgjør

Et ankepunkt ved Dual Air er at føneren er fysisk større enn de letteste pistolfønerne som finnes på markedet. Det interessante var at forskerne i et teamsmøte poengterte at det ikke er vekt eller størrelse som avgjør risikoen for belastningsskader, men selve armvinkelen. Her kommer Dual Air godt ut.

Betydelig lavere armstilling

Skal man overbevise erfarne frisører til å skifte ut pistolføneren, må man ha gode argumenter. Forskningsbasert kunnskap er derfor et viktig verktøy for å overbevise skeptikerne. Med SINTEF-rapporten, som er finansiert av Distriktsforsk Trøndelag, har man gode kort på hånden.  Målet med prosjektet var å undersøke om sensorer kunne gjenkjenne riktig og feil bruk av Dual Air. Det er mulig ble gjort ved å feste sensorer på kroppen til frisøren og på Dual Air. Denne kunnskapen kan brukes i korrigering på opplæring, og eventuell avlæring. Prosjektet viste også at frisørene som bruker Dual Air jobber med betydelig lavere arm enn med tradisjonell føner. Det siste er viktig, fordi lav armstilling er kjernen i forebygging av belastningsplager.

Opplæring og tilvenning

Dual Air-gründer Vigdis M. P. Marthinsen, som selv har lang fartid som frisør, har jobbet utrettelig gjennom årene for å promotere fønerkonseptet. Noe av utfordringen for å oppnå et bredt gjennomslag har vært at det krever at man jobber litt annerledes når man føner. Det krever opplæring og tilvenning. Med et økende antall frisørskoler på referanselisten skulle det ligge til rette for at flere ferdigutdannede frisører velger Dual Air som førstevalg når de kommer ut i salongene.

Vigdis M.P. Marthinsen ønsker nå å gå videre med å dokumentere de positive effektene ved bruk av føneren. Planen er å søke Norges Forskningsråd om midler til å gjennomføre et hovedprosjekt.


Ved bruk av Dual Air, blå graf, hadde frisørene armen hevet ut fra kroppen i gjennomsnitt ca. 45 grader og sjelden over 60 grader. Med tradisjonelle pistolfønere har frisørene ofte armen hevet over 90 grader ut fra kroppen, og sjelden under 60 grader. Grafen går fra 30 grader, til 90 grader på venstre mållinje.
Leif Anders Øverland, Mozart Frisør, Trondheim:

- Superfornøyd med bedre arbeidshverdag

- Jeg står og jobber mye i en statisk posisjon hele dagen. I tillegg driver jeg kursvirksomhet, og ikke minst har jeg drevet aktivt som konkurransefrisør i mange år. Det krever mye trening for å hevde seg i NM og VM-konkurransene, så jeg kan trygt si at det har blitt mange timer med føneren i hånden. Arbeidsdagene strekker seg ofte til 12-14 timer, og jeg kjente fysisk på dette. Etter å ha byttet pistolføneren med Dual Air for tre år siden, kjenner jeg en positiv forskjell. Det å senke albuene og minske belastningen på håndleddet har definitivt bidratt til en bedre arbeidshverdag.


Leif Anders Øverland fullroser Dual Air. – Det å motvirke statiske belastninger i skuldre, armer og håndledd har vært avgjørende for at jeg kan jobbe så mye som jeg gjør, uten plager.Avdelingsleder Kristin Lerbekk, Frisørinstituttet, Sandnes:

- Elevene foretrekker Dual Air

- Vi har en vegg med Dual Air fønere som er tilgjengelig for våre elever. Som et ledd i vårt HMS-arbeid synes vi at det er viktig å lære elevene opp i å bruke skadeforebyggende verktøy, så de kan stå lenge i yrket. Det er ikke noe tvang for dem å bruke Dual Air. Vi har også tradisjonelle pistolfønere tilgjengelig, men det viser seg at det store flertallet velger Dual Air. Grunnen er at vi fokuserer på opplæring. Gode arbeidsstillinger er utrolig viktig for å skape en trygghet, fremholder Kristin Lerbekk.


Faglærer Linn Skjørestad Vervik ved Frisørinstituttet legger vekt på å innarbeide riktig måte å jobbe på ved bruk av Dual Air. Her avbildet med eleven Lena Kristin Edvardsen.


 

Adm. direktør Anne Mari Halsan, NFVB:

- Inspirerende

- NFVB jobber kontinuerlig med løsninger som kan bidra til bedre helse i frisøryrket. Mange svært viktige forbedringer er gjort, og vi har kommet vesentlig lengre enn vi var for bare ti år siden. Men arbeidsstillinger og belastning på skuldre og armer er fremdeles en utfordring for mange.

- NFVB har støttet forskningen rundt Dual Air, og vi er glade for at resultatene viser god og ønsket effekt av føneren. Ekstra hyggelig er det at er en av «våre egne» som står bak. Norsk gründervirksomhet i frisørbransjen er ekstremt nyttig, morsomt og svært inspirerende! Vi gratulerer Vigdis Marthinsen med denne viktige milepælen, og ønsker Dual Air all mulig lykke til fremover.

Tilbake
ANNET INNHOLD