Gunn Mari Sørløkk elsker faget sitt, og engasjerer seg i konkurranser, kurs og utvikling.
Gunn Mari Sørløkk elsker faget sitt, og engasjerer seg i konkurranser, kurs og utvikling.

Med yrkesstolthet tett til hjertet

Med NM-gull, Årets Avant Garde-nominasjon, engasjert deltakelse i bransjeprogrammet og NFVBs prosjekter, samt 50-års jubileum for egen salong så var det veldig opplagt at Gunn Mari Sørløkk måtte presenteres nærmere i magasinet FRISØR.  Jenta fra Meldal sør for Trondheim elsker faget sitt, og er opptatt av å være i utvikling. 

 - Jeg engasjerer meg lett, og bærer yrkesstolthet tett til hjertet. Selv om jeg i utgangspunktet er litt redd nye ting, og litt redd for å ikke gjøre det bra nok, så jobber jeg til tider mye for å motivere meg for det ukjente.  Jeg har det utrolig behagelig i komfortsonen min, men er også bevisst at det ikke er der utviklingen vokser, sier Gunn Mari.  Hun synes det er vanskelig å beskrive seg selv, fordi hun også hele tiden er i endring.

 - Jeg kan være utrolig fjern og havner fort i min egen lille verden, men ofte så er det fra den verden kreativiteten kommer fra. Dessuten er jeg privilegert med et fint samfunn rundt meg som hele tiden gjør at jeg vokser som menneske.

Et helt spesielt år

Som nevnt innledningsvis har det siste året vært veldig travelt for Gunn Mari Sørløkk. Det er ikke alle som midt i koronapandemien finner krefter til å delta på krevende opplæring i nye fagområder, være kreativ med konkurransefrisering, engasjere seg i NFVBs organisasjonsutvikling og ikke minst drifte en salong i en spesiell tid. Men kanskje får man også litt ekstra krefter av å skulle markere 50-års jubileum for salongen, og få svært mye ros fra både kunder og bransjekolleger.


Glade jubilanter i Meldal Frisørsalong: Laila Ofstad Hoem, Marit Kalstad Sørløkk, Gunn Mari Sørløkk, Linda Solberg og Karen Gjervan Rise.

Ny kunnskap om mennesker

Da Norge stoppet opp under starten av koronaen ble Bransjeprogrammet etablert som et trepartssamarbeid mellom regjeringen og arbeidslivets parter. Programmet skulle bidra til å øke deltagelsen i etter- og videreutdanning blant fagarbeidere. Tilbudene var ulike i både innhold og omfang, gratis og arbeidsrelevante. Gunn Mari deltok blant annet på Veiledningsstudiet for instruktører og faglig ledere. Det mener hun ga henne svært mye, både faglig og personlig. 

 - Veilederstudiet ga meg kunnskap om selve mennesket, og hvor mye verdiene vi har teller for å være en god leder og veileder. Det ga meg innsikt i mange problemstillinger, og forståelse for at vi må tørre å stille oss selv og andre de vanskelige spørsmålene. Jeg vet også at svarene er ikke alltid de vi håper på, men makten til å endre de er det vår fremtidige, personlige kompetanse som holder.

 - Jeg syntes det pedagogiske i veilederstudiet var mest spennende. Pedagogikk er jo viten om å håndtere mennesker igjennom prosesser, både sosialt og ved veiledning. Vi som jobber så mye og tett på mennesker har en god del utbytte av å lære mer om hvordan vi skal håndtere ulike situasjoner, som blant annet hvor viktig det er med forventningsavklaring.

Et ansvar for fremtiden

På veilederstudiet får man også bransjerelaterte oppgaver, og Gunn Mari så nærmere på eventuell sammenheng mellom omdømme og yrkesvalg.

 - Jeg valgte å fordype meg i etiske prinsipper innen veiledning, og forsket på om dette var noe vår bransje trengte. Vi er kommet dit hvor mangel på lærlinger er et faktum, og det finnes mange negative ytringer om bransjen. Kan for dårlig veiledning og opplæring være en av grunnene til at vi nå møter disse problemene? 

- De fleste av oss har jo ingen utdanning i ledelse eller veiledning, men skal en salong fungere og være godt etablert, så er vi avhengig av gode ledere og veiledere. For det er ikke vi som er bransjens fremtid, det er de som kommer etter oss. Om vi ikke har kunnskap om hvordan vi skal veilede de til å bli gode, engasjerte og kreative frisører, så har ikke frisørbransjen en lovende fremtid.

En sterk grunnmur

 - Nå kan vi jo også se på utfordringene vi møter med lite lærlinger som en positiv bølge.  For vi har vel også kommet dit at flere spør om det er for mange frisører, og man kan vel trekke frem kvalitet fremfor kvantitet spørsmålet. Jeg mener det er et spennende spørsmål.  

 - Lærlingene våre fortjener uansett en grunnmur så sterk at de kan bygge på i alle retninger om de vil, og da trenger de skikkelig oppfølging fra start. For å få hjelp til å bygge grunnmuren kan fokus på etiske prinsipper bli en guide. Dette er også med å hjelpe dem til å skjønne hva som kreves for at de skal utvikle seg til å bli en frisør der hjertet banker for kreativitet og utvikling. Det igjen leder frem til faste kundekretser og god lønnsinntekt.


Tre generasjoner markerer 50 år med dedikert fagarbeid:   - Vi konsulterer og reflekterer med hverandre ofte, også gjerne fremfor kunden, noe jeg føler er også med å gjøre kundene trygge på at vi gjør alt vi kan for å oppnå best mulig resultat.  Vi er lagspillere, og da fungerer vi best når vi spiller hverandre gode, sier Gunn Mari Sørløkk.   

En tryggere hverdag

Meldal Frisørsalong har i dag en lærling, og Gunn Mari ser stor verdi av veilederstudiet. 

 - Det å vite hva som kreves av en god veileder gjør at jeg er tryggere på at lærlingen faktisk får den oppfølgingen den fortjener og har krav på.  Jeg har også høstet kunnskap om hvordan jeg kan håndtere utfordringer i veilederrollen. For utfordringer vil det alltid være, og det å tørre ta konfliktene før de slår rot gir meg en helt annen trygghet. Men den største verdien er kanskje evnen til å reflektere over mine valg, og hvor mye kunnskap refleksjoner kan gi om man tør å stille seg selv de vanskelige spørsmålene.

Praktisk kunnskap og kompetanse

Gunn Mari forteller at hun inkluderte de andre i salongen i studieoppgavene.

 - I veilederstudiet fikk jeg ofte de i salongen til å lese gjennom oppgavene med meg. Jeg fikk hjelp til å rette de og få deres oppfatning.  Jeg pratet ofte om de tingene jeg lærte, og spurte mye om deres meninger og vi drøftet de sammen. Jeg har stor tro på å engasjere hverandre, og det å våge å være åpen og usikker. Det kan gjør deg sårbar, men det er også med å menneskeliggjøre oss og bygger en verdifull relasjon i bedriften.

I tillegg til veilederstudiet har Gunn Mari benyttet seg av et annet tilbud fra Bransjeprogrammet, nemlig det digitale kurset i ledelse, økonomistyring og markedsføringsledelse (LØM).

 - På LØM-kurset er vi jo i startfasen, så der ser jeg hvor mye jeg ennå har å hente. Gleder meg til å komme dypere inn i studiet, for jeg skjønner jo viktigheten av å ha forståelse for den økonomiske styringen for å drive en bedrift på best mulig måte. Jeg ser hvor verdifullt det er å faktisk kunne forstå tallenes betydning, og hvilken styrke det gir bedriften. Det at jeg kan bruke lærdommen på å faktisk øke inntekter. Nå gleder jeg meg til vi begynner med ledelse og markedsføring, smiler hun.


Gunn Mari Sørløkk kan pynte seg med NM-medaljer i flere kategorier, både gull, sølv og bronse. Årets konkurranse var digital, det samme var prisutdelingen. 

Konkurransefrisering gir deg den beste følelsen

Gunn Mari Sørløkk kan i år smile over NM-gull i kategoriene langthårsoppsetting og brudefrisyre, og sølv i motekombinasjonen. I tillegg var hun nominert som Årets Avant Garde under Årets Frisør konkurransen. Hun utfordrer seg selv på mange plan.

  - Konkurransefrisering er for meg en mulighet til å utvikle seg. Det er en mulighet til å være så nerd du bare vil og skape noe helt unikt.  Jeg synes konkurransefrisering er som en berg-og-dalbane. Det er så gøy når man knekker koder på teknikker, så fascinerende det er å se hvordan vi alle kan utvikle oss og manipulere hår, hvor hardt det er når ting ikke går som du vil, og hendene og hodet ikke vil samarbeide. Men den mestringsfølelsen man opplever når man endelig nailer en teknikk, og det adrenalinsuget du har når tiden er ute er helt fantastisk. Du føler deg litt uovervinnelig etter å ha pushet deg selv gjennom en utfordring. Og den følelsen er den beste i hele verden. 

Adrenalinrush

 - Jeg fikk smaken på konkurransefrisering på skolen, og har stort sett holdt på siden.  Jeg har hatt noen gode år og noen dårlige, og de gode som kommer etter de dårlige smaker alltid ekstra godt. Jeg føler jeg har fått så mye ut av det. Noe av det jeg setter høyest er alle menneskene jeg har møtt, og kunnskapen de har videreført. Bare det å møte mennesker som er like interessert som deg gir mye motivasjon, skaper mye glede og setter fokus på kreativitet. Jeg har også en bronsemedalje fra VM som står høyest i kurs. Det er lite som slår det adrenalinrushet som å bli ropt opp på pallen der. 

Verdifulle erfaringer

Konkurransefrisering koster tid og krefter, men gir rikt utbytte i form av å mestre mange utfordringer.

- For meg som egentlig er meget distre, har det gjort godt med litt disiplinert trening. Nå skal jeg ikke si at det har hjulpet kjempemye på den distre siden, for jeg la tross alt igjen utstyrskofferten i taxi­en sist jeg reiste til VM i Paris. Men jeg har lært å fungere målrettet når jeg må. Både personlig og i jobbsammenheng så er jeg god til å takle hektiske perioder. Jeg vet hvordan jeg målrettet skal komme meg igjennom periodene. Om det gjelder forsinkelser på jobb eller dobbeltbookinger, så er jeg godt terpet på tidspress.  Jeg vet hvordan jeg kan hente det inn igjen uten at det blir et stress.

Kundene drar nytte av at jeg har terpet på teknikker i klipp, føning og farge, ikke minst erfaringen jeg har hentet i evnen av å se form. De drar nytte av min trang til å perfeksjonere og konstant lete etter forbedringspotensialet i mitt eget arbeid.

Fagkunnskap og kreativitet. Gunn Mari ble også nominert til Årets Avant Garde 2021.  

Veien til vinnerfrisyren

 - Det var nye regler i årets NM, og jeg brukte litt tid på å omstille meg til dem. Så gjorde jeg mye av jobben i hodet, ble inspirert av gamle frisyrer, og bestemte meg rett og slett for å leke meg med frisyren. Nå har jeg drevet en stund med konkurranser, så teknikkene ligger i hendene, noe som gjør det enklere for meg når jeg vil kreere noe.

 - Vedrørende fotokonkurransen Årets Avant Garde så hadde jeg lenge tenkt på å prøve meg på den kategorien. Derfor var jeg glad når jeg endelig hoppet i det. Det blir jo mye av det samme som i konkurransefrisering.  Men det blir noe annet når man skal lage bilder, spesielt når man skal lage avant garde. Det er lett å se seg blind på fantastiske bilder fra andre deltakere tidligere. Men jeg har litt troen på at man må finne sin egen inspirasjonskilde og finne egne måter å presse grensen på å manipulere form og hår på, noe som jeg mener man bør i avant garde. Jeg liker å si at avant garde er kanskje ikke nødvendigvis drømmene som skal fanges, men heller de som skal videreføres i kunsten.


Artikkelen står på trykk i Magasinet FRISØR nr. 4 2021.

Du kan lese NFVBs magasiner digitalt HER.

Tilbake
ANNET INNHOLD