Kilde: Folkehelseinstituttet
Kilde: Folkehelseinstituttet

Coronavirus og frisør- og velværebransjen

Direkte kontakt med kundene utgjør størstedelen av virksomheten i våre bransjer. Det er utfordrende å unngå smitte, men ikke umulig. God håndhygiene er alltid viktig, og vi oppfordrer våre medlemmer til å være spesielt påpasselig med dette nå! NFVB holder seg løpende orientert via Folkehelseinstituttet, og vi forholder oss til de råd vi får derfra. 

Av: - NFVB
Sist oppdatert: 2020-02-28T09:29:36.0000000Z

Hindre smitte

For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer.  Det er nettopp det siste som er vanskelig for frisører og hudpleiere.  De aller fleste kunder med luftveissymptomer er IKKE smittet av corona, og Folkehelseinstituttet har gitt råd om hvilke typer kunder man skal være oppmerksom på; Kunder med luftveissymptomer som har vært i et område med vedvarende spredning av coronaviruset de siste 14 dagene, og/eller kunder som har hatt nærkontakt men en bekreftet coronasyk person de siste 14 dagene.


Man bør også tilstrebe å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå) eller i albuekroken. God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.


NFVB anbefaler åpenhet med kundene om corona.  Det er gjennom gjensidig god informasjon og samarbeide vi bidrar til å hindre spredning. Det er imidlertid også viktig å ikke skape unødvendig redsel i befolkningen. Har dere kunder i stolen med luftsveissymptomer, fortell dem at bransjen samarbeider for å hindre smittespredning.  Spør som en naturlig del av dette om de har vært i et av de aktuelle områdene de siste 14 dagene, eller om de kjenner noen som er blitt syke. 

Bruk av munnbind utenfor helsetjenesten er ikke anbefalt.

Det anbefales ikke munnbind for friske personer.  Dette gjelder ikke dersom man jobber i helsetjenesten, eller har kontakt med en person med bekreftet eller mistenkt infeksjon med koronaviruset.  Feilbruk forekommer ofte og personer som bruker munnbind tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren.  Personer som er syke kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.


Hva gjør du hvis du mistenker at du er syk med det nye coronaviruset?

Ta kontakt med lege på telefon for råd og avtale om undersøkelse: Ring fastlegen din eller legevakt på telefon 116 117

Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker. Kontakt lege på telefon hvis du har slike symptomer og har vært i minst én av følgende situasjoner:

  • Har vært i et område med vedvarende spredning av coronaviruset de siste 14 dagene.
  • Har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet syk med det nye coronaviruset i løpet av de siste 14 dagene


Media har ofte en svært fordreid vinkling på denne typen saker, og medvirker til å spre angst i befolkningen.
Vi oppfordrer våre medlemmer til å forholde seg til myndighetenes råd!

Folkehelseinstituttets informasjon om coronaviruset oppdateres forløpende og er en nyttig kilde å forholde seg til.
Dere finner denne informasjonen HER

Tilbake
ANNET INNHOLD